Еквадор гласува на президентски избори и избори за Конгрес, които

...
Еквадор гласува на президентски избори и избори за Конгрес, които
Коментари Харесай

Еквадор избира президент докато насилието в страната расте

Еквадор гласоподава на президентски избори и избори за Конгрес, които бяха помрачени от принуждение, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 100 000 служители на реда и бойци са ситуирани за защита на изборните секции.

По-рано този месец беше погубен претендент за президент. Други претенденти обявиха, че акциите им са били помрачени от престрелки.

Предсрочните избори бяха свикани, откакто президентът Гилермо Ласо - закостенял някогашен банкер - разпусна Народното събрание, с цел да избегне импийчмънт.

Сред осемте политици, борещи се за президентския пост, водеща е Луиса Гонсалес, съдружник на левия някогашен президент Рафаел Кореа.

Но убийството на претендента Фернандо Вилависенсио на 9 август в столицата Кито направи изборите сложни за прогнозиране.

То също по този начин сложи акцент върху мира и сигурността. По време на акцията бяха употребявани бронежилетки, а доста претенденти понижиха броя на заключителните си мероприятия.

В събота в ресторант, където консервативният претендент Ото Зоненхолцнер закусвал, избухна пукотевица. Стрелбата се случи в Гуаякил, най-големия град в Еквадор, който е превзет от наркотрафиканти.

Не се счита, че Соненхолцнер е бил цел. Но по време на акцията се следи внезапно нарастване на броя на бандитските набези.

Подобна пукотевица се случи по време на протест, проведен от другия претендент Даниел Нобоа. В северната провинция Есмералдас пък беше убит локален политик.

Вилависенсио беше проверяващ публицист, който разкриваше корупция и разобличаваше връзките сред проведената престъпност и длъжностните лица. Шестима души бяха задържани по отношение на убийството му, като всички те са колумбийски жители./БГНЕС

Кито / Еквадор

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР