Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно проучване, цитирано

...
Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно проучване, цитирано
Коментари Харесай

Учени отсякоха: Ето профила на антиваксъра

Екстровертите са по-склонни да откажат имунизации, сподели научно изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

Хората с екстровертна настройка са 18 % по-склонни да не се имунизират против КОВИД-19, гласят резултатите от проучването. " Очаквахме противоположното - екстровертите да бъдат склонни да се имунизират ", сподели водещият създател на проучването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо. 

Учените се надяват, че техните изводи ще подкрепят бъдещите послания, касаещи публичното здраве, и имунизационните акции. " Искахме да погледнем на съмнението под различен ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за държанието на хората, само че има и лични разлики ", сподели Бейкър. 

Проучването е направено в съдействие с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на проучването е ноември 2020 година - юли 2021 г. 

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, прочут като " Големите пет ". Въпросникът дава изясненост за степента на неприкритост, почтеност, екстраверсия, привлекателност, прочувствена непоклатимост. Друга група въпроси са били фокусирани върху имунизацията. 

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се имунизират. " Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме подготвеност за имунизация и у добросъвестните, тъй като те са насочени към детайлите и обичат да възнамеряват. "  

Резултатите демонстрират, че екстровертите, които са прочувствено нестабилни, са най-склонни да откажат имунизация. 

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Frontiers in Psychology ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР