Екстремното време е довело загуби на стойност 129 млрд. долара

...
Екстремното време е довело загуби на стойност 129 млрд. долара
Коментари Харесай

Екстремният климат през 2016 г. е довел до загуби за 129 млрд. долара


Екстремното време е довело загуби на стойност 129 милиарда $ през предходната година, излиза наяве от проучване на 24 университетски институции и междуправителствени органи, в това число Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, оповестено в сп. The Lancet. Според специалистите, тази наклонност ще се задълбочава, защото изменението на климата ускорява интензитета на сушите, бурите и наводненията.

От 2010 до 2016 година се следи нарастване с 46% на климатичните бедствия, като цели 797 "екстремни" събития са регистрирани през предходната година. Те са довели до общи загуби от 129 милиарда $ - цифра, която жестоко подхожда на бюджета на Финландия. Цифрата не включва "икономическата стойност" на смъртни случаи, пострадвания или заболявания, породени от тези събития.

Наблюдаваното нарастване на климатичните бедствия през последните години към момента не може да бъде недвусмислено приписано на изменението на климата, показват учените. Според тях обаче, доказателствата "биха могли правдоподобно да се поясняват като картина на това по какъв начин измененията в климата трансформират честотата и тежестта на тези произшествия.

Специалистите по климата не са склонни да упрекват за което и да е съответно метеорологично събитие за световното стопляне - феномен, който би трябвало да бъде следен в течение на десетилетия. Но гледайки към бъдещето, създателите не си вършат илюзии, че то ще подхранва "честотата и сериозността" на тропическите стихии, сушите и наводненията по света.

Икономиките на бедните страни са извънредно тежко наранени. Техните загуби от необикновени метеорологични събития са били повече от три пъти по-високи през 2016 година, в сравнение с през 2010 година

"Очаква се измененията в климата да окажат въздействие върху растителната продукция, като повишението на температурите от 1 градус по Целзий е обвързвано с спад от 6% на добивите на пшеница в международен мащаб и 10-процентно понижение на добивите на ориз ”, пишат още специалистите, предупреждавайки за възходящия апетит по света.

С Парижкото съглашение от 2015 година, близо 200 страни дадоха обещание да лимитират равнищата на световно стопляне, породено от излъчванията от изкопаеми горива, до 2 градуса по Целзий. Това значи постигане на нивата отпреди индустриалната гражданска война. Американският президент Доналд Тръмп обаче извади страната си от пакта, макар че отдръпването на Съединени американски щати може да влезе в действие едвам след 4 години.

„ Наред с риска за живота и имуществото, както и разпространяването на заболявания, пренасяни по вода и от инсекти, изменението на климата може да сътвори и дълготрайни рискове за здравето ”, се споделя в отчета.

Експертите са съгласни въпреки всичко, че са нужни повече проучвания, с цел да се отбележат ясно въздействията върху здравето на изменението на климата. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР