Екстремните горещини изгарят големи части от Южна Америка в края на зимата

...
Този уикенд може да е отбелязал началото на пролетта в
Коментари Харесай

Този уикенд може да е отбелязал началото на пролетта в южното полукълбо, но се чувстваше като пика на лятото в няколко страни в Южна Америка, където температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт).

Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина и Бразилия са имали рекордни септемврийски температури, като има риск някои рекорди за всички времена да паднат, тъй като горещините продължават през седмицата.

Много високите температури са резултат от топлинен купол, който се получава, когато гребен от високо налягане се изгради над дадена област и остава с дни или дори седмици, задържайки горещ въздух. Ел Ниньо, естествен климатичен модел, който произхожда от тропическия Тихи океан, също увеличи топлината, както и основната тенденция на причинено от човека глобално затопляне.

Перу е преживял едни от най-екстремните температури през септември, който обикновено е умерен месец.

В град Пуерто Есперанса температурите се покачиха над 40 градуса по Целзий, изключителна рядкост за страната, и само с 1 градус по Целзий по-малко от най-високата температура за всички времена от 41,1 градуса по Целзий (106 по Фаренхайт).

Градовете в няколко други южноамерикански страни също отбелязаха спадане на горещините през септември в неделя, включително:

Филаделфия, западен Парагвай, 44,4 градуса по Целзий (112 по Фаренхайт) Тринидад в Боливия, 39,5 градуса по Целзий (103) Лас Ломитас, Аржентина, 43,6 градуса по Целзий (110 по Фаренхайт).

Жегата беше особено разпространена в Бразилия, където температурите достигнаха 40 градуса по Целзий в 11 щата в неделя, според метеорологичната компания MetSul Meteorologia.

Сао Пауло достигна 36,5 градуса по Целзий (98 по Фаренхайт), най-високата септемврийска температура в града от 1943 г. насам, според INMET, националната метеорологична служба. Тези изгарящи температури сложиха край на най-топлата зима в града от повече от шест десетилетия.

Необичайно високите температури също увеличиха риска от пожари в страната, като горски пожари избухнаха миналата седмица в щата Баия.

Пожарникарите се борят с пожар в горския район Serra do Coco в Riachão das Neves, щат Bahia, Бразилия на 22 септември. Пожарникарите се борят с пожар в горския район Serra do Coco в Riachão das Neves, щат Bahia, Бразилия на 22 септември. Xinhua/Shutterstock Маймуна паяк облизва плодово сладко помпено по време на горещата вълна в зоологическата градина Rio BioPark в Рио де Жанейро, Бразилия, на 22 септември. Маймуна паяк облизва плодово сладко по време на горещата вълна в зоологическата градина Rio BioPark в Рио де Жанейро, Бразилия, на 22 септември. Мауро Пиментел/AFP/Getty Images

Очаква се екстремните горещини да продължат в части от Южна Америка и през тази седмица, с потенциал да бъдат счупени още рекорди.

„Повече от същото – или по-лошо – е неизбежно“, каза Максимилиано Ерера, климатолог и историк на времето, който проследява екстремните температури.

Други части на южното полукълбо също изпитват изключително гореща пролет, включително Австралия, която се бори с необичайно високи температури и десетки горски пожари. Страната преживява „септември като никой досега, след най-топлата зима в историята“, каза Ерера в публикация в X (известен преди като Twitter).

Между юни и август 98% от човечеството е изпитало температури, подхранвани от изменението на климата, според скорошен анализ на изследователската група за климата Climate Central.

Тази снимка, направена на 15 септември 2023 г., показва доброволците от селската противопожарна служба на Нов Южен Уелс Марк Дейвис (дясно) и Анди Хейн, които инспектират храсталаците след изгаряне за намаляване на опасността в Хилтоп, разположен на юг от Сидни. Австралийските пожарникари подготвят сезона, който според тях ще бъде най-ожесточеният пожарен сезон откакто избухна чудовищното „Черно лято“ през 2019-2020 г. Някои обаче предупреждават, че тези смели доброволци един ден може да не са в състояние да се справят, ако глобалното затопляне доведе до бушуващи пожари, бури и наводнения с все по-голяма интензивност. (Снимка от АНДРЮ ЛИЙСЪН / AFP) / В допълнение към историята на AFP Australia-environment-climate-fire, ФОКУС от Шарън Марис и Андрю Лийсън (Снимка от АНДРЮ ЛИЙСЪН/AFP чрез Getty Images) Тази снимка, направена на 15 септември 2023 г., показва доброволците от селската противопожарна служба на Нов Южен Уелс Марк Дейвис (дясно) и Анди Хейн, които инспектират храсталаците след изгаряне за намаляване на опасността в Hilltop, разположено на юг от Сидни. Австралийските пожарникари подготвят сезона, който според тях ще бъде най-ожесточеният пожарен сезон откакто избухна чудовищното „Черно лято“ през 2019-2020 г. Някои обаче предупреждават, че тези смели доброволци един ден може да не са в състояние да се справят, ако глобалното затопляне доведе до бушуващи пожари, бури и наводнения с все по-голяма интензивност. (Снимка от АНДРЮ ЛИЙСЪН / AFP) / Към историята на AFP Австралия-околна среда-климат-пожар, ФОКУС от Шарън Марис и Андрю Лийсън (Снимка от АНДРЮ ЛИЙСЪН/AFP чрез Getty Images) Андрю Лийсън/AFP/Getty Images

„Във всяка страна, която можехме да анализираме, включително Южното полукълбо, където това е най-хладното време на годината, видяхме температури, които биха били трудни – а в някои случаи почти невъзможни – без причинените от човека промени в климата“, Андрю Першинг, вицепрезидент на наука за Climate Central, се казва в изявление по-рано този месец.

Екстремните горещини са един от най-ясните признаци на изменението на климата, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива, които затоплят планетата. Северното полукълбо преживя най-горещото си лято в историята тази година, като юни, юли и август счупиха глобалните месечни топлинни рекорди.

Тъй като необичайните горещини продължават, признаците сочат, че септември също е най-горещият подобен месец в историята.

Сега има повече от 93% вероятност тази година да бъде най-топлата в историята, според Националната атмосферна и океанографска администрация на Съединените щати.

Брандън Милър от CNN допринесе за репортажите

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР