Екстремната суша, обхващаща бразилската тропическа гора на Амазонка, вече засяга

...
Екстремната суша, обхващаща бразилската тропическа гора на Амазонка, вече засяга
Коментари Харесай

Сушата в бразилската Амазонка изостря страховете за бъдещето

Екстремната суша, обхващаща бразилската тропическа гора на Амазонка, към този момент визира стотици хиляди хора и убива локалната дива природа

От ЕДМАР БАРОС Associated Press, 8 октомври 2023 година, 8:40 ч. Околна среда, само че и за хората и стопанската система “, сподели Ане Аленкар, теоретичен шеф на Amazon Environmental Research Institute или IPAM, организация с нестопанска цел.

„ Мисля, че има доста огромна възможност това, което живеем в този момент, съмнението, да е новото обикновено “, добави Аленкар.

Правителството на Бразилия сътвори работна група за съгласуване на реакцията. Министрите от държавното управление на президента Луис Инасио Лула да Силва посетиха Манаус във вторник. Вицепрезидентът Джералдо Алкмин даде обещание храна, питейна вода и гориво на изолирани общности и сподели, че заплащанията по обществената стратегия Bolsa Familia ще бъдат направени авансово. Драгиране на сектори от две реки — Солимоес и Мадейра — се работи за възстановяване на плавателността.

Подозира се, че топлината, дружно с падащите реки, са предизвикали гибелта на повече от 140 делфина в езерото Тефе, на към 300 благи източно от Манаус, избухнаха в заглавията в Бразилия и отвън нея, дружно с изображения на лешояди, чоплещи изхвърлените им трупове. Прекомерната топлота може да е предизвикала органна непълнота, сподели Аян Флайшман, хидролог в Института за стабилно развиване на Мамирауа. спомагателен стрес фактор.

„ Това е невиждана покруса. Тук в района никой в никакъв случай не е виждал нещо сходно “, сподели Флайшман. „ Беше потрес за всички. “

Прогнозите са преваляванията да бъдат под междинните до края на годината, съгласно Националния институт за галактически проучвания. Въздействието на сушата към този момент се разгръща оттатък водните пътища на Амазонка и в тропическите гори.

Горските региони по крайбрежията на реката натрупват пълен пласт листни боклуци, което ги прави изключително податливи на горски пожари, сподели Флавиа Коста, откривател в Националния институт за Амазонски проучвания.

В щата Амазонас са докладвани близо 7000 пожара единствено през септември, втората най-висока цифра за месеца от началото на сателитното наблюдаване през 1998 година

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Получилият се пушек задушава повече от 2 милиона поданици на Манаус, които също изпитват знойна горещина. Миналата неделя градът записва най-горещата си температура от началото на постоянните измервания през 1910 година

Увеличената периодичност на рискови метеорологични феномени ускорява нуждата от съгласуваност сред федералните, районните и общинските управляващи да приготвят и основат система от сигнали за намаляване на въздействията.

„ Отсега нататък “, сподели Аленкар, „ нещата ще се влошат. “

___

Репортерите на AP Фабиано Мезонав способстваха от Бразилия, а Елеонор Хюз и Даян Жантет от Рио де Жанейро.

___

Associated Press за климата и околната среда получава поддръжка от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната самодейност на AP тук. AP е само виновна за цялото наличие.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР