Екстремна суша заплашва човечеството. 1,84 милиарда души, или една четвърт

...
Екстремна суша заплашва човечеството. 1,84 милиарда души, или една четвърт
Коментари Харесай

Екстремна суша заплашва човечеството

Екстремна суша заплашва човечеството. 1,84 милиарда души, или една четвърт от международното обитаеми,  е наранено от рискова суша през 2022 и 2023 година Това демонстрират  данните на Организация на обединените нации.

Действителността е рискова в дълготраен проект, предизвестява  „ Ню Йорк таймс “.

В Тунис маслиновите насаждения страдат и раждат все по-малко плод. Бразилска Амазония е в най-сухият си интервал от един век насам. Сирия и Ирак се пробват да се оправят със сушата, която заплашва полетата с жито – проблем, който заплашва милиони с апетит и спорове.

Водата в Панамския канал е рисково ниска и все по-малко кораби могат да минават през значимия транспортен кулоар.

Индия, която е най-големият експортьор на ориз в света, понижи експорта на ориз точно поради сушата.

„ Сушата нормално работи в цялостна тишина – никой не я вижда и не ѝ противодейства до момента в който не стане късно “, написа Ибрахим Тиау, шеф на организацията в Организация на обединените нации, която разгласява данните за световната суша.

Засушаването на доста места по света идва в миг на извънредно високи световни температури.

Повишаване на цените на храните и съветската инвазия в Украйна, която също повлия фрапантно върху международното хранително доставяне. Цената на ориза през 2023 година е била най-високата от финансовата рецесия през 2008 година, сочат данните на Организация на обединените нации.

На някои места сухото време се утежнява в допълнение и поради горенето на изкопаеми горива и климатичните промени.

Появата на феномена „ Ил Ниньо “ през миналата година в допълнение утежни ситуацията. При последната поява на топлото течение сред 2014 и 2016 година производството на ориз фрапантно понижа и докара апетит при милиони хора.

Липсата на храна е най-опасното следствие.

Рекордните равнища на апетит в международен мащаб са композиция от доста фактори – световната пандемия от ковид, войните в Украйна и Газа и доста други. Рекордните 258 милиона души са застрашени от „ тежък апетит “, сочат данните на Организация на обединените нации.

И ще става все по-лошо. Според изчисленията „ Ил Ниньо “ ще повлияе на минимум четвърт от международното произвеждане.

Сушата в Централна Америка въздейства освен на храната, само че и на миграцията, насилието и икономическата неустановеност на милиони хора.

Амазонската джунгла, която всички знаем, че е част от белите дробове на планетата ни, също страда от сушата. Все повече дървета умират поради неналичието на вода или поради избухналите пожари.

Източник: New York Times, превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР