Експресният обрат на паричната политика на централните банки, които са

...
Експресният обрат на паричната политика на централните банки, които са
Коментари Харесай

Централните банкери са най-голямата заплаха за акциите през 2022-а

Експресният поврат на паричната политика на централните банки, които са под напън да укротят препускащата инфлация, е най-големият риск за световните фондови тържища през 2022-а.

Това сочи изследване на мнението на 106 вложители, осъществено от организация " Блумбърг " в интервала от 3 до 13 декември. То демонстрира също, че болшинството участници в него чакат през идната година подценените акции да осъществят по-високи облаги от фирмените бумаги, чиито цени скочиха стремително през тази. Въпреки рисковете, над 40% от интервюираните са показали солидния стопански напредък като главен прогресивен катализатор през 2022-а. 

Експерти на " Голдмън Сакс груп " са показали 2021-а като година на възобновяване, а 2022-а - като интервал за бързо превъзмогване на компликациите и връщане към естествени условия на битие - вложение в нормализираните вериги за доставки, в цифровизация на бизнеса, в осъвременяване на здравните грижи и в създаване на по-усточива планета. Те считат компаниите с дребна пазарна капитализация за най-хубава капиталова опция, тъй като дават достъп до идната генерация новатори.

Заключенията от анкетата на " Блумбърг " са сходни с последното изследване на мнението на световните фондови меиджъри на " Бенк ъф Америка ". От него излиза наяве, че за първи път от май 2018-а нападателните централни банки са посочени като най-големия следващ риск, следвани от инфлацията и от новите талази на COVID-19.

В обобщение заключенията от изследването на " Блумбърг " могат да се обобщят, както следва:

Низходящи опасности

За болшинството интервюирани прекомерното стягане на паричната дисциплинираност надвива над останалите рискове за растежа. Другите съществени опасения са от евентуален нов пандемичен гърмеж, от изстудяване на Китай и от геополитическото напрежение. 

Все отново, коронавирусът към този момент не наподобява толкоз заплашителен и, съгласно участници в допитването, към този момент е добит опит за по-доброто му ръководство и като лични и като стопански последици.

За някои вложители следеният ценови гърмеж на целия пазар е рисков. Те считат, че е налице огромен балон, като най-очевидните сигнали за спекулации идват от криптосектора, от сдруженията със особено предопределение SPAC и от всеобщия напор към бизнеса на първични обществени излъчвания. 

Инфлационен предел

Въпреки всеобщото единодушие, че инфлацията е сериозен риск, фиксирането на нивото, на което тя става рискова за фондовите тържища, е много комплицирано. За болшинството участници в изследването на " Блумбърг " казусът стартира когато годишният растеж на потребителските цени в Съединените щати се задържи стабилно над 3 %. А други 20% считат, че няма да има борсов провал до момента в който инфлацията не надвиши и не остане над 5 %. Шефът на вложенията на " Дженерали инвестмънтс партнърс " - Салваторе Бруно, пък дефинира за инфлационен предел 4% годишна инфлация в Америка.

Много по-голямо значение би имала реакцията на пазарите на облигации. Мнозинството стратези не чакат покачването на лихвените проценти да дава отговор на растежа на потребителските цени. Това значи, че поправената съгласно инфлацията действителна рентабилност на държавните скъпи бумаги ще остане прекомерно ниска, с цел да ги направи конкурентна опция на акциите. Бруно е уверен, че " действителните лихви са най-важният измерител, който би трябвало да се следи, за да се разбере по какъв начин пазарите биха излезли от релси ".

В момента инфлацията от двете страни на Атлантика се движи на доста по-високи нива от посочените за рискови от участниците в допитването на " Блумбърг ". Федералният запас и Европейската централна банка ще наблюдават зорко стойностите по време на следпандемичното възобновяване и надали ще толерират инфлационни нива над 4-4.5 % през 2022-а. 

Възходящи опасности

Инвеститорите чакат изненади и от икономическия напредък, който може да се окаже по-продължителен и мощен от настоящия косенсус. 

Основните им претекстове са, че огромните купища спестявания могат бързо да се включат в приложимост и продоволственият дефицит може да бъде преодолян в по-кратки от предстоящите периоди. Силното възобновяване на пазара на труда също поддържа вероятността за по-активно ползване, а провежданата политика остава удобна макар прехода към нормализация. 

Това обосновава оптимистичните настройки на " Голдмън Сакс асет мениджмънт " към акциите. За 24% от интервюираните най-значимата позитивна изненада ще е инфлацията да се окаже преходна.

Къде да влагаме през 2022-а?

24% от участниците в проучването на " Блумбърг " считат, че е пристигнало времето на подценените акции и те са водещият им избор през идната година. Европейските вложители виждат също и благоприятни условия във компаниите с дребна пазарна капитализация, както и в тези компании, чиято ценова мощност може да ги преведе безпроблемно през инфлацията в другите сектори 

Някои мениджъри открояват прехода към по-ниско въглеродна и по- устойчива стопанска система като сериозна капиталова вероятност.

По отношение на географския избор болшинството интервюирани дават отговор, че избират региона, в който живеят и работят: европейците залагат на акциите на европейски компании, щатските вложители имат по-голямо доверие на американските бумаги, а азиатските мениджъри са по-умерени песимисти за Китай.

За някои играчи най-привлекателни наподобяват пазарните оценки на разрастващите се пазари. Очакванията за Китай да промени микса от политики до момента в който американците приготвят стягане както на паричната, така и на фискалната политика, ще поддържа книжата на китайските сдружения, уверени са те.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР