Експозия , посветена на гоемия български художник и преподавател –

...
Експозия , посветена на гоемия български художник и преподавател –
Коментари Харесай

Отвъд родното, отвъд другия: 50 творби от проф. Илия Петров галерия „Петко Задгорски

Експозия, отдадена на гоемия български художник и учител – проф. Илия Петров, ще бъде показана в Бургаска художествена изложба „ Петко Задгорски “. Тя ще се организира на 7 февруари. В изложбата са включени над 50 творби на майстора на портрета.

Експозицията е част от музейната стратегия на Националната художествена академия. Куратори са доктор Милена Балчева и Иво Райков.

Изследователският екип, работещ по плана, се концентрира над един от най-интересните твочески интервали на Илия Петров. Той е обвързван с Художествената академия и първите години след дипломирането на създателя. Това време е познато с първите професионални опити в света на изкуството и образуването на ярката характерност на създателя, внушителна, както в живопистта, по този начин и в рисунката.

Годините на художника в Академията оставят максимален отпечатък в неговия креативен път. Осемнадесетгодишният Илия порекрачва прага на Държавната художествена академия в далечната 1921 година От тогава всеки значим момент от живота на художника се трансформира в неизменима част от историята на Академията. Творбите му, свързани с интервала, прекаран в Мюнхен и въздействията на немския експресионизъм, намират свое естествено място в изложбата. Те припомнят за носталгичната горест по родното и вглеждането в света на другия.

Конкурсът за учител по живопис в Академията през 1940 година е значим миг в житейския път на Илия Петров. Той печели в оспорвана борба с редица бележити майстори на четката. В началото на 30-те години на предишния век, тематиките в творчеството на създателя стват все по-социално ангажирани, единствено че в друга неокласическа хармония. В идните години той ще се насочва по-често към портрета, пейзажа и фигуралната комбинация. Произведенията му от 20-те години ще останат задълго защитавани в досиетата и самотните ъгли на ателието, очаквайки своето наново разкриване.

В изложбата могат да се прегледат над 50 произведения от Музейната колекция на Националната художествена академия, Националната изложба, Художествена изложба „ Елена Карамихайлова “ – Шумен, Дарение „ Колекция Светлин Русев “ – Плевен, Исторически музей – Панагюрище, Галерия „ Финес “ и частни сбирки.

В експозиционното пространство се намират и любопитни документи от Държавна организация „ Архиви “, Архива на Съюза на българските художници и Архивния фонд на Националната художествена академия. Могат да се прегледат също и особено подбрани книжни издания, илюстрирани от художника през 20-те години на ХХ век, които са част от фонда на Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Организирана е и отворена лекция на куратора на изложбата Иво Райков. Тя е озаглавена „ Илия Петров– Отвъд родното, оттатък другия “ и ще се състои на 27 февруари, в 18.00 часа, в Бургаска художествена изложба „ Петко Задгорски “.

Лекцията е фокусирана върху творчеството на Илия Петров и ползата му към българския архетип – издирван, почувстван, претворен в синтезирани облици.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР