Експортно ориентираните фирми оформят гръбнака на много местни икономики, особено

...
Експортно ориентираните фирми оформят гръбнака на много местни икономики, особено
Коментари Харесай

Бизнесът в Пловдив на трето място по приходи от износ

Експортно насочените компании оформят гръбнака на доста локални стопански системи, изключително измежду профилираните в преработващата индустрия. Стойността на приходите от експорт значително зависи от размера на локалната стопанска система. По този индикатор Община Пловдив се подрежда на трето място в страната. Това сочи изследване на Института по пазарна стопанска система за приходите от експорт, както и делът им в общите доходи от продажби на нефинансовите предприятия за 2018 година и 2019 година

Очаква се водач в тази ранглиста за 2019 година да е столицата, където износът е 34 милиарда лв.. Освен с позицията на София като най-голяма локална стопанска система в страната, там има и концентриране на високотехнологични компании, които работят най-вече за външни пазари, както и определяне на централните офиси на огромен брой външнотърговски сдружения. На второ място се подрежда Бургас с 5,7 милиарда лв., а Пловдив и Варна са със надлежно 4,1 и 2,6 милиарда лв.. Прави усещане, че в топ 10 се подреждат и няколко по-малки общини със мощна промишленост - Марица (1,4 милиарда), Ботевград (1,2 милиарда), Севлиево (955 милиона лева).

В условен проект, през 2019 година максимален е делът на приходите от експорт в общите в Ботевград, Летница и Руен (по 73%), Петрич (62%) и Марица (60%). Високи дялове има най-много в релативно дребни общини, доминирани от преработващата индустрия, където няколко огромни локални предприятия способстват за забележителна част от износа.

Същевременно, в общините с огромно население, и изключително в регионалните центрове, само че и в средищата за висше обучение, предстоящо делът на услугите, ориентирани към вътрешното търсене, е по-голям. В столицата да вземем за пример този дял е 24%, в Пловдив - 23%, а във Варна -18%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР