Експонати от фондовете на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и на Исторически

...
Експонати от фондовете на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и на Исторически
Коментари Харесай

„Опълченци от Казанлъшкия край“ - изложба в Казанлък за 3 март

Експонати от фондовете на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ и на Исторически музей “Искра” (ИМ) ще бъдат показани в изложбата „ Опълченци от Казанлъшкия край “, която е отдадена на националния празник 3 март. Ще могат да се видят персонални движимости, свидетелства, фотоси, медали, оръжия, истински документи.
В състава на Българското опълчение са влезнали 122 души , родени в Казанлък и региона към него, а след Освобождението 45 опълченци се заселват в района. Една част от казанлъшките опълченци са били и дейни участници в Априлското въстание и в Сръбско-турската война от 1876 година По време Руско-турската война 1877-1878 година те вземат участие в най-решителните борби и дават и свидни жертви.
В следосвобожденските години участниците в Българското опълчение интензивно се включват в политическия живот на страната и са измежду най-усърдните дейци за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година По-късно интензивно се включват в Сръбско-българската война, а някои остават на работа в Българската земска армия и градят военна кариера.
Изложбата „ Опълченци от Казанлъшкия край “ се открива на 28 февруари в 17:30 часа в мултимедийната зала на ИМ „ Искра “ в Казанлък и ще може да се види до 19 април 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР