Експлозивна биография на Илън Мъск току-що удря рафтовете. Но прочутият автор на книгата вече се оттегля от голяма претенция

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Дългоочакваната биография на Уолтър Айзъксън за Илън Мъск излиза на пазара във вторник – и той вече се оттегля от голяма претенция.

Айзъксън съобщава в книгата си, че Мъск внезапно е изключил достъпа на Украйна до неговата сателитна интернет система Starlink миналата година, точно когато страната е предприела подводна атака с дрон срещу руска флота в Крим, лишавайки силите на източноевропейската страна от критични комуникации за нападение. и превръщането на офанзивата в провал.

„Той тайно каза на инженерите си да изключат покритието в рамките на 100 километра от брега на Крим“, опасявайки се, че скритата атака ще доведе до сценарий „мини-Пърл Харбър“ и ядрена война, пише Айзъксън в книгата, според получен откъс и за първи път съобщено от CNN. „В резултат на това, когато украинските безпилотни подводници се приближиха до руския флот в Севастопол, те загубиха връзка и безвредно бяха изхвърлени на брега.“

Това експлозивно твърдение, което задейства аларми и предизвика цунами от въпроси относно ролята на Мъск като ключова фигура, потенциално определяща съдбата на безмилостната война на Владимир Путин, се оказа, че не е точно така, както го беше казал Айзъксън. Мъск отстъпи миналата седмица, като написа на X, че Starlink никога не е бил активиран над Крим и че той всъщност е получил „спешно искане от правителствените органи“ за активиране на услугата, като „очевидното намерение е да потопи по-голямата част от руския флот на котва .”

„Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт“, пише Мъск.

Може би по-важното е, че Айзъксън впоследствие отхвърли бомбеното твърдение, което получи значително медийно отразяване и беше публикувано като откъс от книга с „неразказана история“ във „Вашингтон пост“.

„За да изясня въпроса със Starlink: украинците МИСЛЕХА, че покритието е активирано чак до Крим, но не беше“, публикува Айзъксън на X, ефективно повтаряйки казаното от Мъск. „Те помолиха Мъск да го активира за тяхната подводна атака с дрон срещу руския флот.“

„Въз основа на моите разговори с Мъск погрешно реших, че политиката да не се позволява Starlink да бъде използвана за атака срещу Крим е взета за първи път в нощта на украинския опит за скрита атака тази нощ“, добави Айзъксън в последваща публикация. „Сега той казва, че политиката е била приложена по-рано, но украинците не са го знаели и онази нощ той просто потвърди политиката.“

Корекцията хвърли петна върху биографията на Айзъксън, много уважаван автор, който е написал аплодирани биографии на исторически визионери, включително Стив Джобс, Бенджамин Франклин и Алберт Айнщайн. Айзъксън, професор по история в университета Тюлейн и бивш ръководител на CNN, от години се радва на такава безупречна репутация в медийната индустрия, че редакциите често приемат неговите репортажи за факт.

Сега Айзъксън трябва да се бори с неудобен проблем. Говорител на неговия издател Simon & Schuster ми каза в понеделник, че „бъдещите издания на книгата ще бъдат актуализирани“, за да не включват грешката.

Междувременно нюзрумите актуализират своите истории след погрешното характеризиране. През уикенда The Post актуализира публикувания откъс и предложи корекция на своите читатели.

„След публикуването на тази адаптация авторът научи, че книгата му неправилно е характеризирала опита за нападение от украински дронове срещу руския флот в Крим“, се казва в корекцията. „Мъск вече беше деактивирал („геозонирано“) покритие в рамките на 100 км от брега на Крим преди началото на атаката и когато украинците откриха това, те го помолиха да активира покритието и той отказа. Тази версия отразява тази промяна.

CNN също актуализира своята история в понеделник, отбелязвайки, че Айзъксън е отказал първоначалните си твърдения.

„След публикуването на тази история Уолтър Айзъксън изясни обяснението си относно ограничаването на достъпа на украинските военни до Starlink на Илон Мъск до критична сателитна интернет услуга“, се казва в бележка на редактора. „Тази история е актуализирана, за да отрази тази промяна.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР