Експертите по информационна безопасност на компанията откриха интересен начин за

...
Експертите по информационна безопасност на компанията откриха интересен начин за
Коментари Харесай

Системата за автентификация Windows Hello може да бъде излъгана с инфрачервена снимка

Експертите по осведомителна сигурност на компанията откриха забавен метод за заблуждаване на вградената в операционните системи Windows 10 и Windows 11 система за автентификация Windows Hello благодарение на инфрачервено изображения сложено в черна рамка.

Системата Windows Hello включва три метода за автентификация: потребителски PIN код, скенер за пръстови отпечатъци и функционалност за различаване на лицето. За естествената работа на функционалността за различаване на лицето е нужна камера, която може да записва както общоприетите RGB светлини, по този начин и инфрачервеното лъчение. Специалистите демонстрираха, че в самия развой на автентификация се употребяват единствено фрагментите, получени от инфрачервения датчик. Уязвимостта бе класифицирана като CVE-2021-34466 . Тази накърнимост дава опция на хакерите да манипулират процеса на логване посредством чрез инфрачервена фотография на лицето на притежателя на акаунта. Това изображение се слага в особено устройство, което се включва към USB врата на компютъра в който би трябвало да се проникне и оттова се взема нужното зареждане за инфрачервеното лъчение.

За реализиране на офанзива посредством тази накърнимост са задоволителни единствено два фрагмента – инфрачервена фотография на индивида и един RGB кадър , който не е наложително да демонстрира тъкмо изображението на лицето на притежателя на акаунта. По време на тестванията специалистите са употребявали RGB изображението на Спонджбоб и за тяхно удивление проникването е било сполучливо.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР