Оригиналът е на Jake Peterson Даниел Десподов 16:31 | 09.05.2024

...
Оригиналът е на Jake Peterson Даниел Десподов 16:31 | 09.05.2024
Коментари Харесай

Не се поддавайте на тази измама с откраднат iPhone

Оригиналът е на Jake Peterson

Даниел Десподов 16:31 | 09.05.2024 7 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:33 | 08.05.2024

Таам Джа: най-загадъчната дупка в света с невъзможна за премерване дълбочина

КосмосЕмил Василев - 15:03 | 07.05.2024

От океани до пустини: Учените схванаха по какъв начин Венера е изгубила водните си ресурси

ХардуерЕмил Василев - 19:42 | 07.05.2024

Русия минава от руски към интернационалните стандарти за електрониката, с цел да усили износа си

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Не, крадецът няма достъп до персоналната информация на вашия iPhone.

И по този начин, вашият iPhone е откраднат. Очевидно е, че сте смутени, само че би трябвало да продължите напред, тъй че подайте осигурителен иск и си вземете нов телефон. Само че след известно време стартирате да получавате тревожни известия от чужд, който твърди, че е купил откраднатия ви iPhone и към този момент има достъп до всичко, което сте записали в него. Твърди, че разполага с вашите известия, запаметени кредитни карти, пароли, даже и вашата SIM карта, тъй че прихваща всичките ви телефонни диалози.

Този чужд обаче не желае нищо от вас. Не, той е просто добър самарянин, който ви предизвестява, че този iPhone с цялата ви персонална информация е на път да бъде продаден на черния пазар и че рационалният ход би бил да го премахнете от вашия Apple ID. След това можете да изтриете телефона от тази платформа и да не се страхувате, че данните ви ще попаднат в непознати ръце. Измамниците могат даже да включат указания по какъв начин да премахнете телефона от профила си, ако не сте сигурни по какъв начин става това.

Ако в миналото се окажете в такава обстановка, никога не правете това. Този човек не се грижи за вас и персоналните ви данни не са в заплаха: Това е машинация. Всъщност повода, заради която той обезверено желае да премахнете своя iPhone от Find My, е, че функционалността за сигурност на Apple работи прекомерно добре. Ето какво в действителност се случва.

Как измамниците употребяват Find My против самите вас

Когато настроите функционалността Find My в iPhone, тя освен ви разрешава да намерите телефона си при положение на загуба. Тази функционалност също по този начин автоматизирано задейства функционалността за сигурност, известна като Activation Lock. Именно тя свързва вашия iPhone с потребителското име и паролата ви за Apple ID. Функцията Activation Lock не може да бъде анулирана посредством възобновяване на фабричните настройки. Дори в случай че крадците тотално изтрият вашия iPhone, те няма да могат да го настроят, без първо да вкарат вашите идентификационни данни за Apple ID.

Това е една от най-ефективните функционалности за сигурност на Apple. Тя подсигурява, че откраднатият iPhone не коства даже колкото едно фешън електронно тефтерче. Крадците не могат да обхванат във вашия iPhone нито без паролата, нито без вашите идентификационни данни за Apple ID. Ето за какво те би трябвало някак да отстранен вашия iPhone от Find My. Това е единственият метод за декативиране на заключването за активиране. След като го извършите, те могат свободно да възстановят фабричните настройки на телефона и да го настроят с нов собствен личен акаунт.

Докато държите този iPhone обвързван с вашия Apple ID, никой не може да проникне в него. Не слушайте нападателните измамници, които лъжат, че имат достъп до персоналната ви информация. Вероятно единствената причина, заради която имат достъп до телефонния ви номер, е, че сте задействали режима „ Изгубен “ и вероятно сте посочили телефонния си номер на екрана като метод някой да се свърже с вас, в случай че откри вашия iPhone.

Заключеният iPhone не е изцяло предпазен


Не бива да се основава усещането, че iPhone с Activation Lock е непробиваем. Той е съвършен против крадци, които инцидентно открадват вашия iPhone, само че не всички крадци са инцидентни. Някои са умни и изчакват да въведете паролата си, преди да завлечен вашия iPhone. Ако знаят паролата ви, те освен могат да отключат iPhone, само че и да нулират данните ви за Apple ID, като ви блокират от личния ви Apple акаунт.

Ето за какво в допълнение към функционалността Activation Lock би трябвало да настроите и функционалността Stolen Device Protection (Защита на откраднато устройство) на вашия iPhone. С нея iOS изисква Face ID или Touch ID сканиране при достъп до паролите и ключовете за достъп. Ако това сканиране не мине, за избрани функционалности iOS слага едночасово закъснение на всевъзможни огромни промени, когато употребявате iPhone на „ непознато място “. След приключването на това време ще би трябвало да се удостоверите още веднъж. Накратко, функционалността Stolen Device Protection (Защита на откраднато устройство) защищава вашия iPhone от крадци, които знаят паролата ви, а Activation Lock (Заключване на активирането) защищава от наложително заличаване.

Вижте, запазването на откраднатия iPhone в режим Activation Lock не подсигурява, че ще си го върнете. Всъщност, в случай че този iPhone е бил изнесен в друга страна, евентуално в никакъв случай повече няма да го видите. Но за какво да позволявате на крадците да се измъкнат? Дръжте този iPhone на Find My и ги оставете да гледат скъпата си, безполезна премия.

Да напомним, че смарт телефоните iPhone и таблетите iPad се продават в целия свят. Въпреки това някои функционалности на iOS, които са налични в някои райони, са недостъпни в други. В някои случаи тези ограничавания се дължат на локалните закони. Така да вземем за пример FaceTime е неразрешен в ОАЕ. Наскоро стана известно, че Apple тества нова, по-усъвършенствана система за ограничавания в iOS 16, основана на местоположението на потребителя.

Новата система, с вътрешно название countryd, бе скрито добавена в iOS 16.2, само че към момента на никое място не е употребена. Тя по-точно дефинира местоположението на потребителя въз основа на събирането на GPS данните, кода на страната, който устройството получава от Wi-Fi рутерите, и информацията, събирана от SIM картата. Имайки поради тези данни, за потребителя става по-трудно да заобиколи рестриктивните мерки на iOS, като в същото време за самото устройство става по-лесно да ги пренебрегва, в случай че притежателят на смарт телефона пътува в друга страна, където тези ограничавания не са въведени

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР