Eкспертите от консултантската IT компания Balkan Services изграждат приложение за

...
Eкспертите от консултантската IT компания Balkan Services изграждат приложение за
Коментари Харесай

Balkan Services автоматизира изготвянето на финансови отчети с помощта на BI система

Eкспертите от консултантската IT компания Balkan Services построяват приложение за бизнес разбори, което улеснява и форсира процеса на ежемесечно отчитане на финансовите резултати – така наречен функционален P&L. То е основано на водещата в международен мащаб BI платформа Qlik.

BI приложението за правене на докладите заменя комплициран развой по износ на нужната информация от Excel, което е изключително времеемък развой. Приложението разрешава на финансистите освен по-ефективно да изготвят месечните доклади, само че също по този начин да наблюдават цялостното показване на компанията, да ревизират основни индикатори за активността и да изготвят информации и разбори до най-ниско равнище.

Реализация в къси периоди

Едно от последните сполучливо осъществени приложения е с „ Интерснак България “, част от водеща немска група компании на европейския снакс пазар и един от безспорните водачи на снакс пазара в България. Проектът е стартиран при започване на ноември 2020 година, а неговото осъществяване минава през няколко съществени стадия и лишава единствено няколко месеца.

Първата фаза обгръща дестилат на данни от ERP системата на „ Интерснак България “, с които да се „ зареди “ новото приложение за бизнес разбори – в това число информация за продажбите, елементи за документите и фактурите, счетоводни данни, както и характерности по клиенти и продукти. В средата на декември първата версия на докладите на равнище месец и компания към този момент е налична и налична.

Вторият стадий на плана се оказва по-предизвикателен, защото постанова създаването на характерен модел за систематизиране на разноските по обособени индикатори. Положените старания се отплащат и в края на януари посредством системата финансовият отдел към този момент работи на най-детайлно равнище.

През последната фаза, която завършва в края на февруари, в системата се импортират и прогнозните данни за финансовите резултати на компанията, които разрешават във всеки миг да се прави съпоставяне с актуалното положение или със същия регистриран интервал за минали години.

„ Всички данни се актуализират всекидневно и компанията има опция да ги следи непрестанно. С този план ще се облекчи доста процесът по правене на докладите на „ Интерснак България “ за разбор “, отбелязва Димитър Проданов, BI проектант и сътрудник в Balkan Services.

Той добавя, че BI системата ще даде освен цялостна картина върху финансовия резултат, само че и подробен взор за всяка една регистрирана стойност и осъществена интервенция. Чрез профилирани управнически табла потребителите на новото решение ще имат достъп до информации, основни индикатори и синтезирана графично показана информация за развиването на бизнеса.

Зад крайния триумф

Дългогодишната взаимна работа сред екипите на „ Интерснак България “ и Balkan Services, както и откритата добра връзка сред тях, са измежду основните фактори за сполучливото осъществяване на плана.

„ Сътрудничеството ни с екипа на Balkan Services съгласно мен е образец по какъв начин би трябвало да се работи – извънредно кооперативно и доста положително. Чувствахме се клиент, тъй като в действителност се отделяше внимание да се разбере какво желаеме, да ни се предложат разновидности и да се направи това, от което имаме потребност. Имахме и поддръжка при формулирането на нашите стремежи, а това е в действителност скъпо “, споделя Андреана Матева, финансов шеф в „ Интерснак България “.

Както при всеки един план, провокации има освен при неговото ръководство, само че и при техническото му осъществяване. Експертите от съумяват обаче да се оправят бързо даже и с изненадващи инциденти единствено ден преди стартa на BI приложението.

„ Малко преди формалното стартиране на системата, механически проблем аргументи загуба на работа в крайното показване на докладите, само че с помощта на бекъпите, всичко беше възобновено в границите на 2 часа “, споделя Проданов. За него точно положителната подготовка – в тази ситуация старателното поддържане на архиви с оптимално настояща информация, е от основно значение за триумфа на всеки един план и с нея не би трябвало да се прави компромис.

Очаквани резултати

„ Системата ни дава спокойствието и сигурността, че можем бързо и елементарно да извадим доклад и надлежно имаме освободен времеви запас, който да фокусираме върху други не по-малко значими задания. Този резултат няма финансово измерение, само че е извънредно значим освен за по-добрата работа на компанията, а и за мотивацията на чиновниците “, отбелязва финансовият шеф на „ Интерснак България “.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР