Експертите настояват СЗО да признае употребата на нездравословна храна за

...
Експертите настояват СЗО да признае употребата на нездравословна храна за
Коментари Харесай

Учените приравниха нездравословната храна с алкохола, тютюна и кокаина

Експертите упорстват СЗО да признае използването на нездравословна храна за същинска взаимозависимост, като алкохолизъм или наркомания.

Международна експертна група приравни рисковете от пристрастяване към нездравословна храна с рисковете от пристрастяване към алкохол, тютюн и даже опиати като кокаин. Учените упорстват СЗО да признае пристрастяването към бързо хранене като хранително разстройство, пише DailyMail.

Хранителните артикули с високо наличие на захар, както и модифицираните храни водят до затлъстяване, което от своя страна може да докара до животозастрашаващи затруднения.

Британската организация Public Health Collaboration (PHC) се обърна към СЗО с молба да признае пристрастяването към нездравословна храна като същинско заболяване, обвързвано с използването на психоактивни субстанции. Международният лист на такива болести включва зависимости към алкохол, цигари и опиати. През 2018 година то включва и „ игрово разстройство “, решение, учредено на десетилетия проучвания на резултатите от компютърните игри върху хората.

Според учените жаждата за нездравословна храна попада в дефиницията на СЗО за пристрастяващо държание - повтаряща се и неконтролирана приложимост на нещо, в огромни дози, което може да аргументи щета.

„ Ние водим акция тази привързаност към храната най-сетне да бъде приета за същинска взаимозависимост, тъй че хората да могат да получат професионална помощ и да спрат да жадуват за свръхпреработени храни. Вярваме, че тази взаимозависимост е частично отговорна за актуалната зараза от затлъстяване, диабет и психологични болест. ", споделя сертифицираният клиничен и медицински психолог и член на PHC Джен Уруин.

Според нея има от ден на ден доказателства, че храните с високо наличие на захар и мазнини водят до пристрастяване.

Както знаете, терминът „ хранителна взаимозависимост “ е въведен за първи път през 1956 г. Скорошно изследване от Мичиганския университет споделя, че храни като понички и пица дават отговор на всички критерии, които трансфораха цигарите в опиат през 90-те години.

Тези критерии включват компулсивна приложимост, примамливо въодушевление заради резултати върху мозъка и съществуването на съставки в продукта, които усилват апетита.

Като цяло учените са съгласни, че „ затлъстяването се движи в неверна посока “. Хората със затлъстяване постоянно се показват като „ здрави хора, които са създали своя избор “, до момента в който в действителност пристрастяването може да е направило този избор вместо тях.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР