Експертите на WWF България ще учат общините и местните граждани

...
Експертите на WWF България ще учат общините и местните граждани
Коментари Харесай

WWF: Възможна е енергията от биомаса без изсичане на гори

Експертите на WWF България ще учат общините и локалните жители и бизнеси по какъв начин може да се употребява биомасата за производството на сила, без да се постанова изсичането на гори, и това да е част от битката с климатичните промени и преход към нисковъглеродна стопанска система, оповестиха от природозащитната организация в петък.

Проектът на WWF е взаимен със експерти от Румъния и Унгария, както и с сътрудници от Енергийна организация Пловдив и Хабитат България.

След съвещания със заинтригуваните страни в сферите на енергетиката и горското стопанство и въз основа на положителните практики от района, WWF ще създаде рекомендации за въвеждане на по-строги национални критерии за стабилно оползотворяване на биомасата.

Организацията напомня, че страните в Европейски Съюз са задължени да преразгледат през 2023 година своите климатични проекти за 2030 година, а през 2025 година - и своите дълготрайни тактики за климата за 2050 година Тъй като част от проблемите, водещи до замърсяване на въздуха и енергийна беднотия, не могат да бъдат адресирани посредством законодателни критерии, WWF има редица хрумвания.

Предвижда се създаване на онлайн платформи, където общините, локалните жители и бизнесите могат да споделят своя на практика опит за това по какъв начин са понижили потреблението на биомаса или потреблението на сила. По този метод ще могат да бъдат събрани най-хубавите практики с капацитет за използване в необятен мащаб.

В Централна и Източна Европа липсват решения, ориентирани към зависимостта от дърва за огрев на енергийно бедните семейства. Затова такива семейства от България, Румъния и Унгария ще могат да аплайват по стратегия с общ бюджет от 100 хиляди евро, с цел да показват изпълними на локално равнище решения, показват от WWF.

Събраните положителни практики и опит ще бъдат селектирани в специфичен набор от принадлежности в помощ на общините. Той ще бъде наличен на български, румънски, маджарски, както и на британски език.

Екоорганизацията прави тази нова стъпка в битката си с климатичните промени, тъй като досегашните модели за произвеждане на сила водят до компромис с качеството на въздуха, заличаване на естествените местообитания и разрастваща се енергийната беднотия.

" Проблемът със замърсяването на въздуха става все по-чувствителна тематика в България. Преждевременните смъртни случаи у нас, дължащи се на излагане на фини прахови частици, азотен диоксид и озон на 1 милион поданици, са измежду най-високите в Централна и Източна Европа ", аргументира се WWF.

В селските региони и дребните градове на България потреблението на дърва за огрев постоянно е съчетано с енергийна беднотия. Проучвания демонстрират, че над 1/3 от българите не могат да поддържат домовете си задоволително топли.

" Горите въздействат позитивно върху климата като улавят въглеродния диоксид от атмосферата. Докато изгарянето на горска биомаса може да въздейства негативно заради отделянето на обилни количества въглероден диоксид. Науката е единомислеща, че във връзка с отделяните количества излъчвания потреблението на остатъчна и отпадна биомаса е по-добър вид спрямо изкопаемите горива. Но не можем да си позволим да изсичаме безсистемно горите, тъй като постигането на въглеродна индиферентност до 2050 година, което е огромната цел на Европейски Съюз, минава през увеличение на горските територии, а оттова и потенциала на хващане на въглерод ", разяснява Георги Стефанов, началник на процедура " Климат и сила " във WWF, представен в известието.

Според него са нужни по-строги национални критерии за оползотворяване на биомасата в страните от Централна и Източна Европа, в това число и България, където се планува доста увеличение на потреблението на биомаса за енергийни потребности в идващите 10 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР