Експерти ще направят нов оглед на свлачището, което блокира главния

...
Експерти ще направят нов оглед на свлачището, което блокира главния
Коментари Харесай

Пътят Смолян-Мадан е непроходим, прекъснат е електропровод

Експерти ще създадат нов оглед на свлачището, което блокира основния път сред Смолян и Мадан.

Тоновете скална маса напълно са затворили шосето, а стотици поданици на селата в района са принудени да минават пеш под рисковите камъни. Кога пътят ще бъде отворен?

Едно от дърветата, повалени от свлачището, е пресечен значим електропровод, само че за момента няма хора без ток.

Очаква се геодезисти да създадат оценка каква е площта на свлачището. По първични оценки то е над 20 декара.

Вече стартира построяването на краткотраен обходен път, който да поеме автомобилния трафик. Тежкотоварните камиони пък ще бъдат пренасочени през Рудозем. Там също има интензивно срутище, само че почистването и укрепването му е на финалната права.

На този стадий към 11 села са откъснати от Смолян, където доста от хората работят или учат.

„ Свлачището прекъсна електрозахранването на тези 11 села, в развой на спиране е и водоподаването към тях. Нямаме достъп до Спешна помощ. Един от главните проблеми, които стоят пред тези обитаеми места, са към 150 възпитаници от 1-ви до 12-и клас, които пътуват всеки ден. Вариант е от двете страни на свлачището да ги чака по един рейс, който да ги транспортира ", съобщи един от кметовете на засегнатите села.

„ Ще осигурим микробуси, които да извозват хората, които работят или учат в региона. Другото, което желаеме да създадем, само че това ще се реши през днешния ден на съвещанието на АПИ, е в случай че нещата се поуспокоят, да отворим едното платно и да сложим патрули, които да пропущат през трасето на свлачището единствено незабавни случаи и микробусите, които извозват възпитаници и служащи ", съобщи за „ Здравей, България " Адриян Петров, зам.-областен шеф на Смолян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР