Експерти по пътно строителство настояват проектът за градска железница на

...
Експерти по пътно строителство настояват проектът за градска железница на
Коментари Харесай

НКЖИ и инженери натискат за градска железница

Експерти по пътно строителство упорстват планът за градска железница на Пловдив да се разпореди и осъществя в най-кратки периоди. Това излиза наяве от мнение на инж. Антон Антов по отношение на плана на План-схема на комуникационно-транспортната система към новия Общ организационен проект (ОУП) на Пловдив. Инж. Антов е някогашен член на Експертния съвет на НКЖИ, началник-отдел „ Международни връзки и евроинтеграция “ и зам.-директор „ Стратегическо развиване “ в железопътната компания, както и консултант на министъра по превоза в интервала 1991-1998 година Той предлага на Община Пловдив да разпореди план за въвеждането на градска железница, завършващ с обосновани и съгласувани капиталови стратегии.

Инженерът предлага да се образува съвет, формиран от специалисти с добра известност от Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), Съюза на архитектите в България (САБ) и представители на обществеността, който да разисква заданията за плановете и разновидностите на различни трасета. Експертното звено би имало за цел да прави непрестанен надзор по време на проектирането и да взе участие в формалното приемане на плановете. Съветът да може да предлага образуването на нови ефикасни управнически структури и връзката с пловдивската общност, предлага инж. Антов.

Наскоро, при съгласуването на Общ устройствен план с държавните ведомства, стана ясно, че и от НКЖИ упорстват пред Община Пловдив за възлагане на прединвестиционни изследвания за S-ban. Според създателите на План-схемата на комуникационно-транспортната система към Общ устройствен план инфраструктурата за градската железница в главната си част е налице. За S-ban мрежата могат да се употребяват съществуващите жп трасета, заради което се чака цената за строителството й да не е висока. Водени са диалози с специалисти от НКЖИ, които са подготвени да обезпечат коридори, като освободят част от жп линията от товарния превоз, с цел да може тя да се употребява от S-bana. Железопътната компания разполага и с съвременни мотриси, които може да даде, защото сега не ги употребява. Ако концепцията за градска железница се одобри, може да бъде осъществена в напълно къси периоди, уверени са инженерите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР