Експерти от над 10 държави, работещи по проблемите на горските

Експерти от над 10 държави, работещи по проблемите на горските ...

Експерти от 10 държави обсъждат мерките срещу ерозията и горските пожари.


Експерти от над 10 държави, работещи по проблемите на горските пожари, посетиха Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Целта им бе да научат повече за работата на екипите при овладяването на големия пожар в Кресненското дефиле, който избухна преди две години и засегна над 14 хил. декара горски територии.

На двудневна конференция в София учени и изследователи от различни европейски държави споделиха опита си за реакция и гасене на горски пожари. Целта им е в следващите четири години да подготвят нова единна европейска директива за ерозията на почвата и превенцията срещу горските пожари. Днес групата посети и Югозападното държавно предприятие.
доц. Нина Добринкова, Институт по информационни и комуницационни технологии към БАН: ЮЗДП беше избрано като добра практика, която искаме да покажем на колегите от Каталуния, Испания, Португалия. Имаме французи, имаме чехи, поляци. Тези държави нямат опит с горските пожари, те имат пожари най-вече в населените места и поради тази причина организираме поредица от срещи в следващите 4 години, като първата среща е в България с една основна идея да покажем как в трансгранични зони се реагира при големи горски пожари.
Гостите разгледаха Единния център за анализ и контрол на пожарната обстановка, който е изграден преди четири години в сградата на Югозападаното предприятие. Именно тук първоначално е засечен и пожарът в Кресненското дефиле.
Камила, Чехия: Разполагате с изключително полезна и модерна система, която в реално време следи обстановката в горите. А и много добре работите при гасенето на пожари.
А възстановяването на горските територии в Кресненското дефиле продължава. В следващите четири години Югозападното държавно предприятие напълно ще възстанови щетите като залеси нови 6000 декара с иглолистни и широколистни гори.

Източник: bnt.bg