Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието

...
Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието
Коментари Харесай

МААЕ потвърди: Около Запорожката АЕЦ има разположени мини, ситуацията е тревожна

Експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) потвърдиха съществуването на мини наоколо до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от съветските войски, съобщи ДПА.

В изказване на генералният шефът на МААЕ Рафаел Гроси оповестява, че по време на инспекцията в неделя екипът ѝ е видял " няколко мини, ситуирани в буферната зона сред вътрешните и външните бариери на обекта ".

Агенцията оповестява още, че мините са били ситуирани в зона с стеснен достъп, недостъпна за личния състав на централата, и че екипът ѝ не е забелязал нито едно от устройствата " в границите на вътрешния периметър на обекта ".

" Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за сигурност на МААЕ и управлението за нуклеарна сигурност и основава спомагателен психически напън върху личния състав на централата - даже в случай че първичната оценка на МААЕ, учредена на личните ѝ наблюдения и разясненията на централата, е, че възможна експлозия на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за нуклеарна сигурност и сигурност на площадката. Екипът ще продължи взаимоотношението си с централата ", се споделя в текста.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР