Експерти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че наргилето

...
Експерти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че наргилето
Коментари Харесай

Наргилето е вредно колкото цигарите

Експерти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха, че наргилето е толкоз нездравословно за здравето, колкото пушенето на цигари, заяви Лента. Учените установили, че пушенето на специфичната ориенталска лула усилва пулса с 16 удара в минута и покачва артериалното налягане. Освен това използването на наргиле води до сгъстяване на артериите, считано за един от основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.
До тези изводи експертите стигнали, откакто направили опит с 48 доброволци на възраст сред 18 и 34 години. На участниците било препоръчано да пушат наргиле в продължение на половин час. Учените следили сърдечния им темп, артериалното налягане и равнището на никотина в кръвта преди и след сеанса.
Специалистите считат, че получените данни са съпоставими с следените след пушене на цигари, а необятно публикуваното виждане за по-малката щета от пушенето на наргиле не дава отговор на истината. Учените означават, че тютюнът в ориенталската лула съдържа изкуствени химични субстанции, които може да нанесат още по-големи вреди на здравето, и по тази причина потреблението им при производството на цигари е неразрешено.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР