Експерти, натоварени със задачата да преценят дали Европейският съюз трябва

...
Експерти, натоварени със задачата да преценят дали Европейският съюз трябва
Коментари Харесай

Експерти ще посъветват Европейската комисия да приеме за „зелени“ инвестициите в ядрена енергия

Експерти, натоварени със задачата да преценяват дали Европейският съюз би трябвало да смята вложенията в нуклеарната сила за такива в зелено и стабилно развиване, ще се афишират в интерес на атомните електроцентрали. Това се показва в документ, прегледан от Ройтерс.

Европейската комисия пробва да завърши своята таксономия зелено финансиране, която ще реши кои стопански действия в границите на Европейски Съюз могат да бъдат обозначени като устойчиви вложения на база строги екологични критерии.

Миналата година специалистите в Брюксел не съумяха да реализират съгласи за това дали атомната сила заслужава да бъде определяна като „ зелена “. Тогава те означиха, че въпреки излъчванията на въглероден диоксид  при производството на електрическа енергия от нуклеарни реактори да са доста ниски, има нужда от по-задълбочен разбор на въздействието на радиоактивните боклуци върху околната среда.

Европейската комисия разпореди на своята вътрешна научна работа - Съвместният проучвателен център (JRC), да сформира отчет по въпроса

 „ При анализите не са открити никакви научно обосновани доказателства, че нуклеарната сила предизвиква повече щета на човешкото здраве или на околната среда, в сравнение с другите технологии за произвеждане на електрическа енергия “, се споделя в отчета на JRC.

Според разбора складирането на нуклеарни боклуци в дълбоки геоложки складове е „ уместно и безвредно “, като за образец се дават Франция и Финладния, които са в напреднал стадии на основаване на такива обекти.

Два експертни комитета ще дискутира констатациите на JRC в продължение на три месеца преди Комисията да вземе дефинитивно решение.

Страните в Европейски Съюз имат разнообразни визии по въпроса, като този месец Франция, Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Румъния, и Словения приканиха Комисията да поддържа нуклеарната енергетика.

От другата страна на барикадата са страни като Германия и Австрия, които подлагат на критика нуклеарната сила поради радиоактивните боклуци и високите цени за създаване и поддръжка на атомните електроцентрали.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР