Експерти коментират развитието на COVID-19 у нас и по света.

...
Експерти коментират развитието на COVID-19 у нас и по света.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев и експерт от СЗО с тревожно предупреждение към българите заради К-19

Експерти разясняват развиването на COVID-19 у нас и по света. От Световната здравна организация към този момент показаха терзанията си, че около пандемията се ускорява потреблението на антибиотици, което основава причина за резистеност.

Това от своя страна може да докара до съществени проблеми при лекуването на други здравословни проблеми.

На специфична конференция коментар по тематиката направи доктор Скендер Сила - представител на Световната здравна организация в България. Ескпертно мнение за обстановката у нас дадоха и доцент Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев.

В срещата вземат участие още доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор към Министерство на здравеопазването, проф. Асена Сербезова - ръководител на Българския фармацевтичен съюз, проф. Тодор Кантарджиев - шеф на НЦЗПБ, маг.-фарм. Велина Григорова - ръководител на Професионална организация на болничните фармацевти в България.

Д-р Сила благодари на всички здравни служащи за битката с ковид в България. Той изрече съболезнования на околните на умрелите от подлата болест.

Д-р Сила изясни, че има неконтролируема приложимост на антибиотици. За това и се обръща съществено внимание на обществото.

По думите му би трябвало да сме внимателни, тъй като в противоположен случай може да има риск пред бъдещето ни. Д-р Сила разгласи, че всеки би трябвало да поеме своята отговорност в тази тенденция.

"Не би трябвало да разрешаваме на COVID-19 пандемията да се трансформира в злополука, наречена антимикробна устойчивост ", акцентира специалистът.

Той цитира данни от интернационално проучване, което демонстрира, че антибиотиците са употребявани най-вече за профилактика.

Много хора го взимат без да имат признаци, сигнализира експертът от СЗО. А другояче единствено при 8% от инфектираните от ковид имат микробна зараза, все пак всеобщо се назначават антибиотици.

Д-р Скала сподели, че сполучливите ограничения за профилактика и надзор би трябвало да е идея на всички. Затова даже и в отглеждането на животни би трябвало да са деликатни с потреблението на антибиотиците.

"През последните години СЗО работи в тясно съдействие с българските управляващи за създаване на проект за антимикробната устойчивост ", означи още той и добави, че се изисква нужното финансиране, с цел да се случи това.

Болниците се пробват да лекуват с най-евтините антибиотици, които са налични. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на разискване с специалисти от СЗО за ковид.

Лечебните заведения употребяват по-евтини антибиотици поради финансови усложнения. Това не значи, че те не са качествени, сподели още той.

Не би трябвало да се пие антибиотик при най-малките признаци на ковид, добави доцент Кунчев.

Антибиотична устойчивост се получава когато се спре постановен медикамент по-рано или се пие без признак, разяснява специалистът.

Не би трябвало да се пие антибиотик при най-малките признаци на ковид, добави доцент Кунчев.

Антибиотична устойчивост се получава когато се спре постановен медикамент по-рано или се пие без признак, разяснява специалистът.

"Днес по моя самодейност ще се съберем представители на Българския лекарски съюз и НЗОК, с цел да забележим за какво не върви добре осъществяването на грипната имунизация за хората над 65 години ", сподели основният държавен здравен контрольор.

„ Не сме не запомнили, че има и грип и че той следва. И тази година осигурихме с 50% повече ваксини за хората. Да, на база на страха на популацията се оказа, че и те са незадоволителни.

Поради това, че се намираме в една от най-тежките етапи на пандемията и цялото внимание е концентрирано върху Коронавирус, остава усещане, че сме неглижирали всички други въпроси.

Често слушам обвинявания, че хората с хронични, онкологични, сърдечни болести, са изоставени. Това не е правилно. При такова натоварване на здравната система множеството запаси отиват за COVID-19.

"Никой не е отказал нито прегледи. Напротив - концепцията да се създадат COVID-сектори в такива профилирани лечебни заведения целяха тъкмо това и то на процедура става, когато има жена, нуждаеща се от гинекологична интервенция или нормално раждане и тя е с Коронавирус, да може да влезе в тъкмо такава профилирана болница “, уточни той.

България изостана с приемането на Националния проект за деяние против антимикробната устойчивост, само че се надявам той да задейства от началото на 2021 година

Това сподели на конференция във връзка началото на Световната седмица, отдадена на осведомеността за антимикробна устойчивост и COVID-19 основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Имахме упоритост да влезе в дейности още предходната година, само че заради обстоятелството, че това е единствената национална стратегия, по която не толкоз едно, две или три министерства имат присъединяване, а на процедура участващите в създаването ѝ са 20 разнообразни ведомства, прави координацията доста сложна.

Това, което ние се опитахме да създадем, е да желаяме съответно финансовата част от този проект от всички 20 ведомства, с цел да не получим най-после една красива добре завършена брошура, от която нищо няма да произтече, а да знаем, че всеки е планувал запас, хора, време, пари, с цел да може това да стане факт. За момента от тези 20 сме получили единствено от 5.

Ще настояваме някои от значимите министерства също да покажат своята част “, изясни доцент Кунчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР