Експериментално лекарство забави скоростта на намаляване на паметта и мисленето

...
Експериментално лекарство забави скоростта на намаляване на паметта и мисленето
Коментари Харесай

Исторически момент в лечението на деменция

Експериментално лекарство забави скоростта на понижаване на паметта и мисленето при хора с ранен етап на Алцхаймер. Според университетските среди – това е исторически миг в лекуването на деменция, пише The Guardian.

Когнитивните качества на пациенти с Алцхаймер, приемали лекарството, създадено от Eisai и Biogen, понижават с 27% по-бавно в сравнение с при пациентите на плацебо лекуване след 18 месеца. Това е скромна смяна в клиничния резултат, само че за първи път е ясно потвърдено, че лекарство трансформира траекторията на болестта.

„ Това е исторически миг за проучването на деменцията, защото е първото изпитване във фаза 3 на лекарство за Алцхаймер от едно потомство за сполучливо закъснение на когнитивния спад ”, сподели доктор Сюзън Колхаас, шеф в Alzheimer’s Research UK. „ Много хора считат, че Алцхаймер е неизбежна част от остаряването. Сега към този момент е ясно, че в случай че се намесим рано, това може да окаже въздействие върху процеса на развиване на заболяването ”.

В изследването са включени към 1800 пациенти с ранен етап на Алцхаймер. Два пъти седмично са им вливали лекарството, наречено леканемаб. То понижава токсичните плаки в мозъка и забавя утежняването на паметта и способността на пациентите да извършват ежедневни задания.
Около една пета от пациентите са имали странични резултати, в това число мозъчен оток или мозъчен кръвоизлив, забележими на PET скенер, към 3% от тези пациенти са имали симптоматични странични резултати.

Резултатите от изпитването на пробното лекарство хвърлят светлина върху „ амилоидната догадка ”. Според нея лепкавите плаки, следени в мозъците на пациенти с деменция, играят роля при увреждане на мозъчните кафези и причиняване на когнитивен спад. Досега някои от пробните медикаменти успяваха да понижат равнищата на амилоид в мозъка, само че без никакво усъвършенстване в клиничните резултати, което кара някои да се съмняват дали откривателите са били на прав път.

Роб Хауърд, професор по старческа психиатрия в Лондонския академични лицей (UCL), споделя: „ Това е недвусмислено статистически позитивен резултат и съставлява нещо като исторически миг, когато виждаме първата безапелационна трансформация на заболяването на Алцхаймер. Бог знае, че чакахме задоволително дълго за това ”.

Очаква се Eisai и Biogen да аплайват за регулаторно утвърждение на новия медикамент в Съединени американски щати и Европа до края на годината. Ако лекарството бъде утвърдено, доставчиците на здравни услуги ще имат сложни решения за това дали да финансират лекарството, което изисква вливания на всеки две седмици, и кой ще дефинира критериите, по които на пациентите ще им бъде предписвано лекуване с медикамента.

Малки роботи излекуваха изцяло пневмония за 3 дни

 

Исторически миг в лекуването на деменция

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР