Експериментална ваксина срещу ХИВ, базирана на иРНК - същата технология,

...
Експериментална ваксина срещу ХИВ, базирана на иРНК - същата технология,
Коментари Харесай

Експериментална иРНК ваксина срещу ХИВ с обещаващи резултати при животни

Експериментална ваксина против ХИВ, основана на иРНК - същата технология, употребена в две извънредно сполучливи COVID-19 ваксини - е посочила обещаващи резултати при опити с мишки и маймуни според изследване, оповестено в сп. Nature Medicine.

Изследването, извършено от учени от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати, фармацевтичната компания Moderna и други институции, е посочило, че имунизацията е безопасна и е провокирала мечтаните антитела и клетъчни имунни отговори против сходен на HIV вирус.

Макаците резус, които са получили първична доза, последвана от голям брой подсилващи дози (бустери), са имали 79 % по-нисък риск от заразяване с маймуно-човешки имунодефицитен вирус (SHIV) спрямо неимунизирани животни.

" Въпреки близо четири десетилетия старания на международната изследователска общественост, ефективна ваксина за попречване на ХИВ остава изплъзваща се цел ", означи шефът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания и съавтор доктор Антъни Фаучи в изказване.

" Тази пробна иРНК ваксина съчетава няколко характерности, които могат да преодолеят минусите на други пробни ваксини против ХИВ и по този метод представлява обещаващ метод ", добави Фаучи. 

Ваксините против COVID-19 с осведомителна рибонуклеинова киселина (иРНК) работят, като обезпечават на клетките генетични указания за сглобяване на шиповия протеин на ковид, което тренира имунната система да бъде готова за действителния вирус.

По сходен метод пробната ваксина против ХИВ в новото проучване дава кодирани указания за два HIV протеина: envelope (Env) и различен, наименуван Gag.

Мускулните кафези в ваксинирано животно построяват двата протеина, произвеждайки вирусоподобни частици, които са осеяни с доста копия на Env по повърхността им.

Тези частици не могат да причинят зараза или заболяване, само че са в положение да подтикват имунния отговор към ХИВ.

При мишки две инжекции от имунизацията са провокирали " обезвреждащи " антитела - Y-образни протеини, които се захващат за повърхността на вируса и му пречат да нахлуе в клетките.

Важно е, че Env протеините, създадени в мишки, ваксинирани с иРНК имунизацията, доста наподобяват тези на действителния вирус, усъвършенстване спрямо предходни пробни ваксини против ХИВ.

Съавторът Паоло Лусо, също от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, посочи, че тези " по-автентични " копия на протеина имитират по-точно естествена зараза, в сравнение с предходни опити.

След това екипът е тествал имунизацията си върху макаци.

Точният режим се е различавал при животните, само че е включвал зареждане на имунната система с ваксина, усъвършенствана за основаване на антитела, последвана от бустери в продължение на една година.

Бустерите са съдържали Gag и Env иРНК от два други варианта на ХИВ, с цел да разширят имунния отговор.

Въпреки че дозите са били високи, е било открито, че имунизациите са безвредни, като провокират само леки, краткотрайни резултати като загуба на вкус.

Около година по-късно всички имунизирани макаци са имали обезвреждащи антитела против голям брой варианти на ХИВ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР