Експеримент с ядрен синтез, който доближава учените до създаването на

...
Експеримент с ядрен синтез, който доближава учените до създаването на
Коментари Харесай

Учени за втори път постигнаха пробив в областта на ядрения синтез

Експеримент с нуклеарен синтез, който приближава учените до основаването на безкрайна чиста сила, е още един от специалисти в Съединени американски щати, което потвърждава, че предходният им триумф не е бил индивидуален.


Учени от Националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " в Калифорния повториха новаторския опит от декември 2022 година, при който получиха повече сила от термоядрения синтез, в сравнение с вложиха, предава " Телеграф ".

Мнозина считат, че силата от термоядрен синтез е панацея за международните проблеми с излъчванията и продължаващия дефицит на сила.

При нея се разрушават два типа водород - деутерий и тритий - с цел да се получат неутрони и големи количества сила, без парникови газове.

За разлика от нуклеарното разделяне не се създават радиоактивни боклуци, а частните компании и държавното управление на Англия се надяват до 15 години да се оправят с термоядрения синтез - развой, който зарежда слънцето.

Конкурентни технологии

Миналата година учени, работещи в лабораторията Ливърмор, оповестиха, че са произвели повече сила от термоядрения синтез, в сравнение с е било належащо за пускане на процеса.

Техниката включва изстрелване на мощни лазери към парче гориво и задействане на термоядрен синтез за къс миг, при което се получава сила. През юли беше изработен опит за повтаряне на този резултат, който в този момент се оказа сполучлив.

Лазерите са предали към два мегаджаула (MJ) сила в материала, а реакцията на синтез е освободила 3,5 MJ, оповестява " Файненшъл таймс ". Това е усъвършенстване спрямо създадените през декември 2022 година 3,15 MJ и данните се проучват.

Твърденията обаче бяха разкритикувани от някои специалисти като подвеждащи, защото уравнението за чистата облага не регистрира голямото количество сила, належащо за запалване на лазерите, което се счита за към 300MJ.

Правителството желае личният му първообраз на термоядрена електроцентрала, наименуван Сферичен токамак за произвеждане на сила (Step) в Източен Мидландс, да проработи до 2040 година, макар че обектът към момента не е планиран или издигнат по подобаващ метод.

Британските специалисти се концентрират върху това по какъв начин да създадат функционираща електроцентрала, която употребява термоядрен синтез за произвеждане на електрическа енергия за мрежата. Правителството и частният бранш считат, че техниката, наречена " магнитно задържане ", е най-хубавият метод за това.

Тя включва потреблението на магнити за управление на потока от плазма в кълбовиден токамак и по този метод разрешава непрестанен поток от термоядрени реакции, което води до благонадежден и непрекъснат енергиен поток.

По-надежден източник на сила

Очаква се до втората половина на този век нуклеарната сила да обезпечи " базово " произвеждане на сила, което ще бъде допълнено от възобновимите енергийни източници (слънце, вятър, биомаса и т.н.), които са по-силно подвластни от външни фактори и са по-малко надеждни.

Лабораторията в Ливърмор обаче употребява друга техника, наречена инерционно ограничение, която не е непрекъсната и съставлява настрана събитие на термоядрен синтез, което работи като изблик на произвеждане на сила.

Националната апаратура за запалване (NIF) на Ливърмор, която организира опита, може да употребява лазерите си единствено един път дневно и когато се регистрира силата, нужна за работата на лазерите и за основаване на синтез, няма същинска чиста облага.

Поради това английските специалисти са уверени, че техният метод на магнитно задържане е най-хубавият вид за основаване на работеща термоядрена електроцентрала през идващите две десетилетия, макар че американският инерционен способ демонстрира по-добри лабораторни резултати.

Обединеният европейски торус (Jet), който се намира в Центъра за термоядрена сила " Калъм " в Оксфордшир, разгласява предходната година рекордни резултати, които демонстрират, че 40-годишната машина създава 59MJ сила от термоядрен синтез.

Рекордът беше реализиран с помощта на няколко пробива в материалите, които разрешиха по-добри магнити и по-дълго време на работа, само че въпреки всичко не беше чиста облага заради голямото количество сила, належащо за иницииране на синтеза и за работа на машините.

Учените са уверени, че напредъкът на " Jet ", основаването на " Step ", който е наименуван " Британският Аполо ", и последните резултати на " Ливърмор " демонстрират, че термоядреният синтез се трансформира в действителна опция за същинско нулево чисто електроснабдяване в бъдеще.

Дейвид Кингхам, изпълнителен заместник-председател на Tokamak Energy, английска компания, която също употребява метода на магнитното ограничение на термоядрения синтез, съобщи пред " Телеграф ": " [Резултатът на САЩ] няма директно отражение върху магнитното задържане, само че е добре да се види напредъкът на конкурентна технология за термоядрен синтез.

" Ние сме твърдо уверени, че устройствата за магнитно задържане са най-хубавият път напред и дават най-хубавата опция за комерсиална сила от термоядрен синтез през идващите 10 до 15 години. "

Той добави, че методът на Ливърмор употребява към 300MJ сила за работа на лазерите един път на ден и че има " целева облага " от малко количество.

" Но като цяло системата към момента е доста, доста неефективна. Това е друг метод и няма комерсиалния капацитет, който има термоядреният синтез с магнитно задържане, изключително сферичните токамаци с високотемпературни свръхпроводници. "

Уилям Морис, основен теоретичен помощник в Управлението за атомна сила на Обединеното кралство, което ръководи Step, съобщи, че има опасения, че пробивът на лабораторията в Ливърмор през декември е бил " еднократен ".

" Много е добре, че резултатът беше още един и явно надминат ", сподели той.

" Това е изключително впечатляващо, когато опитите са толкоз комплицирани от техническа позиция, и е още едно доказателство за качествата на екипа. Очаквам с неспокойствие да науча повече за резултатите навреме. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР