Еколози и експерти предупреждават, че масовия туризъм застрашава сериозно чистота

...
Еколози и експерти предупреждават, че масовия туризъм застрашава сериозно чистота
Коментари Харесай

Наближава периодът на Седемте рилски блата

Еколози и специалисти предизвестяват, че всеобщия туризъм заплашва съществено непорочност на Седемте рилски езера. Откакто преди 10 години бе построен лифтът към рилските чудеса, до такава степен се качват повече от 200 000 души годишно. Преди това броя е била към 10 000 индивида.

Всъщност, Рилските езера към този момент даже не се вписват в визията за диво и девствено място измежду природата. 



" Има извънредно интензивно заблатяване и затлачване на езерата вследствие на ерозията - казвапред bTV екологът Александър Дунчев. - Най-просто казано това са всичките наши обувки, с които стъпваме върху тази извънредно плитка и нежна почва. Ние унищожаваме тревната настилка, а по-късно дъждовете отнасят почвата до твърда канара. Всичката тази маса, тя е тонове почва, в действителност отива в езерата ".

Опасенията се, че в случай че всеобщият туризъм в региона продължава с тези темпове хубостта на Рилските езера може да изчезне в границите на едно потомство и те в действителност да се трансфорат в Седемте рилски блата. Затова и еколозите упорстват достъпът на туристи да бъде стеснен. 

Сега ситуацията е следното: Хиляди туристи се тълпят в подножието и чакат на голяма опашка за лифта, поняго и повече от един час. 



След 20-минутно пътешестване с лифта всички мераклии се стоварват в региона на езерата и потеглят по пътеките, от време на време и в индийска нишка, тъй като са прекалено много. Някои са като на разходка - по джапанки, други, като на бал - с обувки с високи токчета; трети си носят и си надуват мощно музика на нещо като спонтанни пикници.

Има и такива, които избират да не чакат за лифта, а употребяват услугите на високопроходимите джипове, които екоминистърът Емил Димитров предходната седмица сякаш забрани и разгласи, че повече няма да бъдат виждани в региона. Това, несъмнено, се оказа пушилка, тъй като и този уикенд тежките машини пъплеха по рилските скатове, допринасяйки за още по-бързото разравяне на почвата.

 Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР