Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде зелена светлина“

...
Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде зелена светлина“
Коментари Харесай

Експертен съвет подкрепи изгаряне на 430 000 тона гориво от отпадъци годишно

Екологичният експертен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново даде „ зелена светлина “ на плана за цех край село Върбовка за каменна вата с апаратура за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови боклуци. Проектът е на предприемача Румен Гайтански и среща недоволството на жителите на община Павликени, които стачкуваха, до момента в който заседаваше съветът. 

Повече от 8 часа продължи Екологичният експертен съвет и с 9 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 " въздържал се " одобри предложение до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново да утвърди отчета по Оценка на въздействието върху околната среда. 

Заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов са дали своят вот да се даде „ зелена светлина “ на завода за каменна вата, в който край село Върбовка ще се изгарят на ден по 1160 тона гориво от битови боклуци , оповестиха за БНР участници в съвета.  

Следва шефът на Екологичната ревизия във Велико Търново да вземе решение в 7-дневен период като не е длъжен да се съобрази с предлагането на Екологичния експертен съвет.  

По гледище на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са признати рекомендации, уточни екологът Пенчо Пандъков, взел участие в съвета: 

„ Включихме ограничения за въвеждането на биомониторинг върху съставените елементи на околната среда, най-много живите организми, за натрупването на рискови замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители “. 

Прието е и препоръчаното за мониторинг на токсичните субстанции в системата за ръководство на водите в завода, което не е било планувано, както и за заустването на отпадните води, и рекомендации, свързани с опазването на културното завещание на региона, който е прочут с археологическото си благосъстояние.  

Ако и окончателното решение е позитивно, ще има отпор, уточни Пенчо Пандъков: 

„ Трябва да го апелираме, тъй като от това зависи бъдещето нацяло Северна централна България и бъдещето на ръководство на отпадъците в цяла България “. 

Очакват се нови цивилен митинги на жителите на община Павликени. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР