Екипът на старозагорската Регионална библиотека (РБ) Захарий Княжески“ търси помощ

...
Екипът на старозагорската Регионална библиотека (РБ) Захарий Княжески“ търси помощ
Коментари Харесай

Регионалната библиотека в Стара Загора търси доброволци - ще почистват винилови плочи

Екипът на старозагорската Регионална библиотека (РБ) „ Захарий Княжески “ търси помощ от доброволци, които имат особено отношение към виниловите грамофонни плочи, за почистването им със специфичен разтвор и подготовката за потреблението им. Почистените звукови носители ще могат да се слушат на новата техника, която на следващия ден ще бъде демонстрирана от 12 часа в отдел „ Изкуство “ на библиотеката. 
Ще бъдат показани и методите за опазването и за съхраняването на сбирката от грамофонни плочи от фонда културната институция. Събитието ще се излъчи и онлайн на фейсбук страницата на Република България " Захарий Княжески ",която неотдавна разполага с нов грамофон и с комплект от принадлежности и препарати за разчистване и поддръжката на виниловите грамофонни плочи. Това дава опция да се подсигурява запазването и удължаването на живота на аудио носителите и качественото възпроизвеждане на наличието им. 
Техниката е закупена със събраните средства от извършения при започване на годината благотворителен концерт „ С музиката на Моцарт “, проведен от Полина Влахова и с присъединяване на артистите Светлана Иванова, Теодор Петков, Нели Нечева, Димитър Арнаудов, Даниела Нинева, Петър Янкулов, Ралица Василева, студенти от Националната музикална академия (НМА) „ Проф. Панчо Владигеров ” и възпитаници от Националното учебно заведение за музикални и театрални изкуства (НУМСИ) „ Христина Морфова ”, а дофинансирането е от бюджета на библиотеката. 
Над 5 хиляди грамофонни плочи има във фонотеката на отдел „ Изкуство “, които са придобити 
от 1960-а до 90-те години на предишния век. В нея се съхраняв аценен списък на национална, класическа, симфонична, вокална, инструментална, оперна и балетна музика, изпълнявана от известни български и задгранични реализатори и сплотяваща поколенията. Плочите съдържат разнообразни жанрове записи - музика от оперети, поп, джаз, танцова и кино музика, както и исторически и литературни композиции, а също и актьорски прочит на литературни творби - лирика и прозаичност.
Виниловите грамофонни плочи още веднъж са известни и желани, а рeтpoтo e пpивлeĸaтeлнo c особената си ecтeтиĸa и c yниĸaлния си тон. Необходимата инсталация и средствата за съхранението им  разрешава потребителите на библиотеката още веднъж да се насладят на неповторимия тон на грамофона и Република България " Захарий Княжески " да възобнови на позабравената в годините услуга - слушане на музика в библиотеката, която разполага и със програмен продукт за цифровизация на звука.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР