Екипът на Отделението по Ендокринология в УМБАЛ-Пловдив“ лекува 76-годишна пациентка

...
Екипът на Отделението по Ендокринология в УМБАЛ-Пловдив“ лекува 76-годишна пациентка
Коментари Харесай

Модерните диети крият риск от йоден дефицит

Екипът на Отделението по Ендокринология в „ УМБАЛ-Пловдив “ лекува 76-годишна пациентка от гуша, която схваща за казуса си, когато стартира мъчно да облича блузите си – стягат й на врата.

Жената споделя, че по едно и също време с дискомфорта в региона на шията, гласът й станал пресипнал, задавя се при консумация на течна, само че и на твърда храна, не може да спи нощем, в огледалото вижда, че едното й око е по-изпъкнало, сподели доктор Станимира Станчева-Василева, шеф на отделението. В случая дамата страда от дифузно нарастване на щитовидната жлеза с нараснали равнища на тиреоидни хормони – това е единствено едно от многото и разнородни по тип и протичане заболявания на щитовидната жлеза.

Това са част от признаците, които са доста чести и към този момент засягат над 1,5 милиарда души в света. В нашата страна близо 400 000 българи сред двадесет и осемдесет години имат понижена функционалност на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават инцидентно, уточни доктор Станчева-Василева.

Йододефицитното заболяване се дължи на понижения банкет на йод, а България е ендемичен регион, като се изключи обитаемоте места около морето. Най-засегнати са планинските и полупланинските райони, които заемат към 30% от територията на страната.

При възрастните йодният недостиг може да докара до понижена функционалност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), паметови нарушавания, меланхолия. При по-млади пациенти  се изявява под формата на стерилитет, спонтанни аборти и мъртви раждания. Хормоните й повлияват обмяната на всички субстанции, развиването и растежа, поддържат телесната температура и управляват кислородната консумация. Особено значими са те при развиването на дребния организъм, защото имат основна роля в съзряването на мозъка.

Рискови групи пациенти са хора с наднормено тегло, с фамилна обремененост, млади с репродуктивни неудачи, пушачи, заболели, които са имали облъчване в региона на шията, друго открито автоимунно заболяване – диабет, ревматизъм, артрит, лупус.

Жертва на ендокринни проблеми са и изкушените от модерното хранене – вегетарианци, вегани, консумиращи хималайска сол, гладуващи или приемащи храни без протеини.

В главната си част йодът в организма се набира от потреблението на месо – 60%, от зелените листни зеленчуци – 30% и от водата – 10%. Физиологичният дневен банкет на готварска сол е 5 гр. Естествените източници на йод са морските блага, като риба, морски водорасли и миди, както и мляко и млечни артикули, яйца, субпродукти и орехите.

За да се компенсира дефицита на йод в храната, се прибягва до йодопрофилактика. Тя може да бъде самостоятелна или всеобща. В резултат на всеобщата профилактика с йодирана готварска сол през 60-те години болестността в България доста спада от 56% до 12%. Йодираната сол се оказва универсално, на ниска цена и доста комфортно за приложение профилактично средство, с което не се постанова спомагателен банкет на йод.

Д-р Станчева-Василева съобщи, че заради нетипичните признаци, които предизвиква, е напълно допустимо болестта да бъде диагностицирано прекомерно късно. Това води да закъснение в лекуването, което е причина за развиването на съществени последствия – сърдечни и очни затруднения, депресии, проблеми със забременяването и износването на бременността. Злокачествените формирания на щитовидната жлеза са 2 до 4 пъти по-чести в ендемичните региони, като тяхната периодичност внезапно нараства при радиация, какъвто е казусът с Чернобилската повреда.

Недопустима е потреблението на нейодирана сол (Тибетска, Хималайска и т.н.), изключително годно е за бременните и кърмачките, защото следствията за плода могат да бъдат необратими по повод нервно-психическото развиване, предизвести началникът на Ендокринология.

За да се посочи напълно положението на щитовидната жлеза, се назначава набор от проучвания след клиничния обзор: кръвни - хормони и антитела, ехографско, което е бързо, тъкмо и неинвазивно.

Терапията е медикаментозна и включва медикаменти, които непосредствено въздействат върху синтеза на хормони, а при понижена функционалност доставя изчезналия. Провежда се радиойодно или хирургично лекуване, за което пациентите се приготвят напълно в отделението, а по-късно се наблюдават от ендокринолозите в „ УМБАЛ-Пловдив “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР