Екипът на мисия “Ню Хърайзънс, която понастоящем лети до Плутон,

...
Екипът на мисия “Ню Хърайзънс, която понастоящем лети до Плутон,
Коментари Харесай

Ню Хърайзънс влезе в защитен режим на работа

Екипът на задача “Ню Хърайзънс ”, която понастоящем лети до Плутон, оповести, че автоматизираната станция е навлязла ненадейно в предпазен режим на работа (safe mode).

Ръководството чака, че възобновяване на естествената работа ще отнеме един-два дни. Понастоящем галактическият уред е в положително положение и комуникира със Земята непрекъснато.

На този уеб адрес (http://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html) можете да следите в действително време връзката с галактическите апарати. “Ню Хърайзънс ” е открил със Земята постоянна връзка, която продължава даже до този миг и ще помогне за изясняването на обстановката.

Сега. Без да подценяваме обстановката – събитието е стряскащо. Както оповестява Емили Лакдауола от планетното общество, това не е нещо, с което екипът да се занимава тъкмо в този миг – 10 дни преди огромното събитие.

Но това е нещо, което се е случвало и с други задачи, припомнят запалянковци. В предишното “Маринър 7 ” е имал сериозна особеност тъкмо преди облитането на Марс, венерианската задача “Магелан ” съвсем е претърпяла пагубно събитие при навлизането в орбита към Венера и марсоходът “Спирит ”, прекомерно сполучлива задача, е влезнала в предпазен режим на работа скоро след кацането. Във всички тези случаи екипът е съумял да се оправи.

Добрите вести при нашия случай: няма основна загуба на научни данни. Никакви фотоси не са били планувани за 4-ти юли, едвам няколко са били планувани за 5-ти юли. И единствено една бе планувана за 6-ти юли. Така че има задоволително време, с цел да може екипът да проучва обстановката и да вкара апарата в естествена работа.

Не толкоз положителните вести: “Ню Хърайзънс ” се намира надалеч от нас, сигналът пътува (в едната посока) девет часа. Това значи, че ще отнеме време освен да бъде оценена обстановката, само че ще се чака девет часа за изпращането на сигнала и още девет часа да се види дали всичко е минало наред. Така че развръзката я чакаме утре-други ден.

Влизането в предпазен режим на работа е противен и провокиращ миг, само че се случва постоянно при всички галактически апарати. Няма от какво да се плашим, екипът е задоволително умел, с цел да се оправи.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР