Екипът на марсохода реши мястото на кацане да е кратер

...
Екипът на марсохода реши мястото на кацане да е кратер
Коментари Харесай

ПЪРВИ ОТКРИТИЯ: Марсоходът на НАСА Пърсъвиърънс разкри интригуващи тайни от миналото на Червената планета!

Екипът на марсохода реши мястото на кацане да е кратер на име Йезеро – освен това неслучайно. Погледнато от орбита, в региона на кратера има структури, които наподобяват на река, нейната делта и езеро. Разбира се, съществуването на тези водоеми бе единствено догадка – до момента в който “Пърсъвиърънс ” не беше кацнал, никой не можеше да твърди това сигурно. Но в този момент, откакто са получени първите данни, може да кажем сигурно – учените са били прави в догатките си! Снимките от панорамните камери “MastCam-Z ” и от микроскопа “RMI ” потвърждават изрично – подредбата на скалите на дъното на кратера, както и на скалните пластове, удостоверяват това, което всеки един геолог би очаквал да види в региона на пресъхнала в миналото делта. Да, в миналото Йезеро е бил затрупан от езеро и е имало река, която се е вливала в езерото.

Но историята се оказва по-комплексна, в сравнение с до момента се смяташе. 

Учените са получили данни, които свидетелстват, че равнището на водата се е променяло фрапантно в хода на историята – то ту се е издигало, ту е спадало досега, в който езерото напълно пресъхнало. Засега обаче не е ясна повода за това – дали флуктуациите са се дължали на сезонни промени или на катастрофични феномени. Нужни са още изследвания, като за тази цел “Пърсъвиърънс ” ще бъде изпратен да изследва скалите, които са позиционирани в самата делта. Тези сведения са разказани в една от публикациите, оповестени през днешния ден на страниците на влиятелното научно списание “Сайънс ”.

Открити са и огромни, заоблени камъни, които сигурно са се търкаляли по дъното на Йезеро, само че тук също има изненада – те са прекомерно солидни, с цел да са могли да бъдат довлачени от река. Едно от вероятните пояснения е, че някога на Марс имало мощни наводнения, които са натрупвали скалите в езерото. Какво е довело до хипотетичните наводнения не е ясно, само че на Земята сходни феномени се предизвикват от изобилна преципитация или размразяване на ледовете.

Но сюжетът на марсианското минало се заплита още повече съгласно друга публикация, оповестена на страниците на списание “Нейчър ”. Тя разкрива, че известна част от долините на Марс, може би четвърт от тях, са били издълбани от краткосрочни феномени – да вземем за пример от гореспоменатите наводнения. И в случай че до момента сме смятали, че марсианските каньони са били изваяни в течение на стотици или хиляди години, в този момент се натрупват данни, които свидетелстват, че евентуално са се образували за месеци или години.

Това са положителни и неприятни вести за вероятностите в миналото на Червената планета да е имало живот. Необходимо е дълготрайно време, с цел да се задействат механизмите на еволюцията и да се появят живи организми, тъй че съществуването на краткосрочни събития в предишното не е това, което един астробиолог желае да чуе. Но въпреки това катастрофичните феномени са могли да погребат към този момент зародилите оазиси на живота под седиментните пластове, тъй че да са били предпазени от по-късните промени на планетата и от галактическата радиация. Така че скалните наноси по ръба на кратера Йезеро са съвършеното място, където търсенето на следи от живот на Марс може да стартира. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР