Екипът на марсохода “Опортюнити е сериозно притеснен дали 15-годишната машина

...
Екипът на марсохода “Опортюнити е сериозно притеснен дали 15-годишната машина
Коментари Харесай

Голямата прахова буря на Марс през 2018 година: какво знаем за нея?

Екипът на марсохода “Опортюнити ” е съществено обезпокоен дали 15-годишната машина ще преживее праховата стихия, която се е разразила на Марс. Последният радиоконтакт с “Опортюнити ” е сбъднат през неделя, а оттогава до в този момент марсоходът не е излъчил радиосигнал. Бурята, по думите на марсианските учени, е най-сериозната, следена до този миг. И в случай че до броени дни тя се обсъждаше единствено от стеснен кръг експерти, които имат достъп до данните от галактическите апарати, през днешния ден към този момент даже елементарни астрономи-любители рапортуват, че я виждат с дребните си телескопи! Бурята обгръща повърхност, която е еквивалентна на площта на Северна Америка и Русия взети дружно. При това тя се води местна – с изгледи да стане световна и да покрие цялата планета. 

Тази вечер НАСА излъчи специфична телеконференция, на която беше разказано всичко, известно към сегашния миг. И тук е момента да загатна – самият факт, че на Марс има стихия, не е напълно неприятна вест. Да – заплахата за “Опортюнити ” е сериозна и има огромен късмет той да не успее да я “преживее ”. Но в същото време учените не познават доста добре процесите, които водят до образуването на стихии. С други думи, актуалната стихия е добре пристигнала за науката. Освен “Опортюнити ” на повърхността на Марс работи и марсоходът “Кюриосити ”, който има нуклеарна батерия на борда и не е заплашен в същата степен ( “Опортюнити ” разчита на слънчеви батерии). От орбита към Марс следят още: американските задачи “Марс Риконисънс Орбитър ”, “Марс Одисей ” и “Мейвън ”, европейската задача “Марс Експрес ”, задачата на Русия и ЕКА “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, индийската “Марсианска Орбитална Мисия ”. Всички те събират данни. Да прибавим и наземните телескопи и можем да сме сигурни, че ще научим доста основни обстоятелства за Червената планета. Независимо, че жертвата може да е марсоходът “Опортюнити ”, тези обстоятелства би трябвало да бъдат научени – в случай че желаеме да изпратим хора на Марс, би трябвало да сме наясно с заплахите пред тях. Затова първо изпращаме роботи. 

Държа да отбележа и още нещо значимо. Хората имат извънредно изкривена визия за това какво съставляват праховите стихии на Марс. Това е по този начин, тъй като необятната общност като предписание не се осведоми от научните публикации, а от филмите. Безспорно Холивуд ни е дал най-лошите уроци за космонавтиката. Даже във кино лентата “Марсианецът ” от 2015-та година, който го окачествиха като извънредно прецизен от научна позиция, тъкмо праховите стихии не бяха показани както би трябвало. Измисленият астронавт Марк Уотни трябваше да се бори със застрашителен вятър, който унищожава антената и къса структурата, изграждаща станцията на повърхността. Но в действителността нищо сходно не се случва. Атмосферата на Марс е мощно разредена, налягането е едвам 0.6% от земното. Това ще рече, че няма толкоз мощен вятър, който да прекатурва предметите. На телеконференцията довечера беше упоменато – няма никакъв късмет “Опортюнити ” да бъде заринат от пясък. Да, ще падне пясък върху него – само че ще е доста тъничък пласт. 

Опасностите от бурите са други – фини прахови частици се подвигат високо в атмосферата и това води до гъста мъгла. Толкова гъста, че учените оповестиха, че денят се е трансформирал в нощ. Съответно огромното терзание за “Опортюнити ” е дали ще има задоволително слънчеви лъчи за презареждането на батериите му. 

Фактите са следните: абсолютният температурен предел, който марсоходът може да устоя, е -55oC. Добре би било температурите да не паднат под -40oC. Хубавото на праховите стихии е, че прахът работи като изолатор и няма такива огромни разлики – през нощта не се чака температурите да паднат под -35oC, тъй че екипът е внимателно надъхан оптимистично. Друг мотив за оптимизъм е, че батериите на борда на “Опортюнити ” са в доста положително положение – без значение, че се употребяват от 2004 година насам и са минали над 5000 цикъла заряд/разряд, те към момента имат 85% от истинския потенциал. Де да можеше същото да се каже за батериите на мобилните ни телефони, само че при планирането на галактически задачи се вземат съществени ограничения хардуерът да е първокласен. Повод за скептицизъм дава възрастта на марсохода – скоро ще станат 15 години, откогато е изстрелян. Екипът на телеконференцията го разказа като “стара баба в кома ” – всички са доста привързани към него, само че се надяват да не си отиде скоро.

На процедура ние не знаем какво се е случило с “Опортюнити ” по понятна причина – липсва радиосигнал от него. Предполага се обаче, че със затъмняването на небето мощността е паднала толкоз ниска, че работят единствено най-най главните системи: часовникът, който е програмиран да поддържа нагревателите и батериите. Часовникът ревизира каква е мощността и при положение, че е задоволителна, включва компютъра. Ако ли не – “Опортюнити ” заспива още веднъж. 

Опасността е мощността да не падне толкоз ниско, че самият часовник да се рестартира. Случи ли се това, марсоходът може да загуби ориентировка за денонощно. Тогава той ще стартира да включва компютъра и да се пробва да се свърже със Земята от време на време, на шпации. Което може да докара до изтощение на батериите. 

Накратко казано: нищо не можем да вършим, с изключение на да чакаме. Да се надяваме, че бурята ще утихне, само че това няма да стане най-малко още няколко дни. А през това време чакаме учените да съберат благосъстояние от научни данни, с цел да разберем по какъв начин тъкмо пораждат тези колосални прахови вихрушки. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР