Екипът на AstraZeneca е последният производител на ваксини срещу коронавирус,

...
Екипът на AstraZeneca е последният производител на ваксини срещу коронавирус,
Коментари Харесай

Русия и Северна Корея стоят зад хакерски атаки срещу производителите на ваксини?

Екипът на AstraZeneca е последният производител на ваксини против ковид, който се оплака от опит за продупчване на сигурността на компютрите му. По всичко проличава, че сходни офанзиви са по разпореждане на други страни.

Последните наранени са от AstraZeneca. Агенция Ройтерс осведоми, че чиновници на британско-шведския екип, разработващ ваксина против ковид, са получили подправени мейли със съблазнителни оферти за работа. В мейлите си хакерите присъединили цифрови средства за офанзива, с цел да могат да обхванат в компютрите на експертите, разработващи имунизацията. Позовавайки се на анонимни източници, Ройтерс оповестява също, че употребяваните при офанзивата способи насочват към Северна Корея.

В момента имунизациите и медикаментите против ковид са извънредно скъпи за фармацевтичната промишленост. В създаването на имунизациите са вложени и ще продължат да се влагат големи запаси. Добруването на цели страни и народи зависи от тях. Скоковете по международните тържища след оповестението на защитните свойства на имунизацията на BioNTech и Pfizer приказват красноречиво.

Висока степен на заплаха

При това състояние не е чудно, че някои се пробват да се възползват от достиженията на непознат проучвателен труд. И употребяват хакерските атаки като средство за индустриален шпионаж в цифровите времена.

Заплахата за немските фармацевтични компании и разработчици на ваксини също е висока, споделя ръководителят на Федералната работа за сигурност в осведомителната техника Арне Шьонбом. Пред Дъждовни води той споделя, че службата разполага със сведения за доста офанзиви по отношение на фармацевтични компании и проучвателен институти и университети. " Рискът от целенасочени набези против изследователските институти остава ", предизвестява Шьонбом.

Федералната работа за сигурност в осведомителната техника превантивно е отправила предизвестия към немските компании. Тя им дава и препоръки по какъв начин да защитят себе си и своите снабдители от набези.

Серия от хакерски атаки

Все отново за момента не е известно в Германия да е осъществена сполучлива хакерска атака в някое фармацевтично предприятия. Но освен казусът с AstraZeneca демонстрира какъв брой сериозна е опасността. В средата на ноември почитан управител от " Майкрософт " заяви във фирмен блог за хакерски атаки против седем известни производители на ваксини в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и Съединени американски щати. Като причинители на офанзивите бяха посочени една хакерска група от Русия и две от Северна Корея. И за трите се счита, че са свързани с държавни служби.

През октомври американската компания за киберсигурност Crowdstrike заяви за набези против японски лаборатории за разработка на ваксини. В този случай евентуалният източник на офанзивите е Китай.

Още през юли тайните служби на Съединени американски щати, Канада и Англия упрекнаха в взаимна декларация съветски хакери за нападенията против организации, занимаващи се с създаването на ваксини против ковид. Според английския Национален център за киберсигурност хакерска група под названието APT29 си била набелязала " кражбите на скъпа интелектуална благосъстоятелност ". Почти сигурното съмнение на английския център е, че тази група работи взаимно с съветските секрети служби.

Обвиненията против Русия

Британският външен министър Доминик Рааб се оплака, че е " изцяло недопустимо съветските секрети служби да се целят в тези, които работят за битката с ковид ". Русия отхвърли обвиняванията като неоснователни.

Финландският специалист по киберсигурност Мико Хипонен не е сюрпризиран от промишления шпионаж по държавна поръчка. " Задачата на тайните служби е да пазят страните си от набези ", отбелязва Хипонен в изявление за Дъждовни води. " Затова не е чудно, че тайните служби се пробват да си обезпечат преимущество, което би им помогнало да защитят своите народи и от пандемия. "

Подобно е и мнението в последния отчет на немското контраразузнаване: " Чужди сили употребяват против Федерална република Германия всички налични средства и дейности под прикритие, с цел да преследват ползите си ". В същия отчет написа: " Кибершпионаж против немски позиции реализират най-много тайните служби на Руската федерация и на Китай ".

Все отново най-малко за едно съветските държавни хакери са почтени: през октомври филиали на индийския производител на ваксини Dr. Reddy's в пет страни станаха по едно и също време жертви на огромна хакерска атака. На Dr. Reddy's бе предоставено тестването на съветската ваксина против ковид " Спутник 5 ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР