Екип от изследователи от Университета Фудан и Институти за мозъчни

...
Екип от изследователи от Университета Фудан и Институти за мозъчни
Коментари Харесай

Ето защо зелената светлина облекчава болката при мишки

Екип от откриватели от Университета Фудан и Институти за мозъчни науки в Китай проследява невронната интензивност от очите до мозъка на мишки, с цел да разбере за какво зелената светлина спомага за облекчаването на болката. В публикацията си, оповестена в списание Science Translational Medicine, учените разказват по какъв начин са изучили всяка част от зрителната невронна система при мишки, от задната част на очите до мозъка, с цел да научат повече за другите способи, по които светлината може да повлияе на чувствата в мозъка.

Предишни проучвания и неофициални данни сочат, че зелената светлина, изключително онази, генерирана от светодиоди, може да понижи равнищата на болежка при хора със болести като артрит, мигрена и фибромиалгия, само че аргументите за това остават мистерия. Ето за какво учените вземат решение да проведат актуалното проучване. Те изследват всички елементи на системата за образна обработка при мишките, които вземат участие в приемането и обработката на светлината. Първоначално стартират с фоторецепторите пръчици и колбички във външната част на ретината. Като изключват всеки от тях по друго време и по-късно ревизират по какъв начин те водят до промени в метода, по който се изпитва самата болежка, откривателите откриват, че невронният път към облекчение на неприятното чувство стартира от фоторецепторите.

Впоследствие екипът минава към ганглийните кафези на ретината, които се намират във вътрешната ѝ част и получават сигнали от фоторецепторите. Учените употребяват генетично заглушаване, с цел да научат повече за това коя от клетките дава отговор за връзката с вентралното латерално геникулатно ядро в таламуса.

Фотомикрография на коронарни сечения, показващи флуоресцентни сигнали в двустранния горен коликулус (SC) и латералното геникулатно ядро (LGN) след инжектиране. Източник: Y.-L. Tang et al, Science Translational Medicine (2022)

След това екипът следи тези сигнали, до момента в който насочва разнообразни цветове светлина към очите на мишките, и открива, че зелената води до повече сигнали за GABA, което пък подтиква експресията на гена Penk, кодиращ протеин, наименуван PENK. PENK от своя страна пък е прекурсор на молекула, наречена ENK, която задейства опиоидните рецептори в мозъка. И точно това води до притъпяване на болката.

На по-късен стадий откривателите възнамеряват да проучат въпроса за какво мозъкът е еволюирал по метод, който разрешава на зелената светлина да понижи чувството за болежка.

Изследването е оповестено в Science Translational Medicine.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР