Екип от Австралийския национален университет създаде хидрогел, който имитира свойствата

...
Екип от Австралийския национален университет създаде хидрогел, който имитира свойствата
Коментари Харесай

Хидрогел имитира живите клетки

Екип от Австралийския народен университет сътвори хидрогел, който имитира свойствата на живите кафези, заяви " Сайънс алърт ". Новият тип синтетична тъкан може да се употребява за основаване на кожа, мускули и " кости " на роботи.

Специалистите създадоха хидрогел, който се отличава от други сходни материали със здравината си, способността да се възвръща самичък и да трансформира формата си. Освен това има памет, която му разрешава да възвърне предходната си форма при загряване или изстудяване. Материалът може да откри приложение в производството на устройства, които повдигат тежки предмети и повтарят дейностите си според от температурата.

От новата разработка са основани тънки пластини, които реагират на топлинно влияние и се огъват. Хидрогелът трансформира формата си за 10 секунди, до момента в който на други сходни материали са нужни 10 и повече минути, с цел да го сторят. Толкова бърза смяна на формата е станала допустима с помощта на съчетаването на водородни и въглеродно-азотни химични връзки. Те имат динамични свойства, т.е. реагират на външни дразнители, а това способства за приспособяването им към заобикалящата ги среда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР