Екип от археолози в Музея на Лондон направи удивително откритие,

...
Екип от археолози в Музея на Лондон направи удивително откритие,
Коментари Харесай

Екип от археолози откри невероятни съкровища в Обединеното кралство СНИМКИ

Екип от археолози в Музея на Лондон направи изумително изобретение, като откри гробницата на англосаксонска жена от 7-ми век, давайки на откривателите прозорец в средновековното минало на Обединеното кралство, което съвсем липсва в историческите записи.

Необичайното количество богатство, като за раннохристиянско заравяне, допуска, че е принадлежало на жена, която е заемала доста висок пост. И огромно количество религиозна символика демонстрира, че тя е била почитан християнски лидер, оспорвайки предходните догатки, че такива позиции са били тогава към 630-670 г. н. д. - заети единствено мъже, пише  Washington Examiner.

Огърлицата, с която е заровена, е най-изящната и скъпа, намирана във Англия. Състои се от 30 златни и сребърни детайла, както и полускъпоценни камъни.

Самото благосъстояние и историческото значение карат някои специалисти да настояват, че парчето е най-важната археологическа находка в Англия след откриването на известното гробище Sutton Hoo през 1939 година

Според ръководителя на разкопките Левенте-Бенсе Балаз тази находка е от интернационално значение, защото е тласнала хода на историята и въздействието й ще става все по-силно с проучването на тематиката. Такива мистериозни неща повдигат повече въпроси, в сравнение с дават отговор, тъй като към момента има доста да се знае за това какво са разкрили откривателите и какво значи това.

Той добави: „ Това е най-важното ранносредновековно женско заравяне, откривано в миналото във Англия. Мечтата на археолога е да открие нещо сходно. "

В допълнение към огърлицата съкровището от Харпол съдържа римски монети, керамика от модерна Франция и огромен сребърен кръст, декориран с дребни човешки глави със сини стъклени очи, които съгласно откривателите може да съставляват апостолите на Христос. Освен това самото заравяне, съгласно откривателите, е значимо за разбирането на ранната англосаксонска Англия сред упадъка на Рим и нашествието на викингите, защото има доста малко записи от това време.

Съкровището е „ несъмнено доказателство за благосъстояние, както и за християнска религия “, каза Лин Блекмор, старши експерт по находки в Лондонския археологически музей.

Мястото на погребението въплъщава това неспокойно време, когато езичеството и християнството се бореха за сърцата на жителите на острова. Жената е заровена в англосаксонското кралство Мерсия, когато то последователно е покръстено.

Освен това самото заравяне е композиция от езически и християнски обичаи, защото ранното християнство не приветства погребението с огромно благосъстояние. Такива традиции обаче са присъщи на езичеството, защото погребалните украшения имат експресивен езически темперамент и в това време християнските знаци доминират значително.

Отначало Балайс подозирал, че мястото е просто яма за отпадък, до момента в който не видя блясъка на злато.

„ Тогава от земята се появиха два златни предмета, които искряха на светлината. Тези артефакти не са виждали бял свят от 1300 години и да си първият човек, който ги вижда, е неописуемо възприятие. Но даже и тогава не знаехме какъв брой специфична ще бъде тази находка “, сподели откривателят.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР