Екип на БНТ започна снимки на документалния филм С любов

...
Екип на БНТ започна снимки на документалния филм С любов
Коментари Харесай

Филм на БНТ разказва за един от най-големите дарители в България

Екип на Българска национална телевизия стартира фотоси на документалния филм „ С обич от Отто ".

Документалният роман е фокусиран към непознатата история за огромния донор Отто Биелигк, чийто древен празник ще бъде маркиран тази година.

 © Българска национална телевизия
Роден в Австрия, той приема България като втора татковина и даже получава българско поданство. Хер Биелигк е измежду създателите на застрахователното дело в България и един от най-големите донори на Българския Червения кръст. С негови средства при започване на предишния век в София е построена болница за лечениена небогати хора -„ Червен кръст ".Сградата е проектирана от именитите архитекти Кирил Маричков и Георги Фингов. Днес на това място се издига Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Пирогов ".Болницата „ Червен кръст " е неповторима и със своята обществена задача: след 1932 година издръжката на бедните заболели се поема от фонд, учреден от Отто Биелигк, Мария и Бойко Нешови и доктор Анастасия Железкова. Десетилетия наред болничното заведение е и образователна база на единственото в страната учебно заведение за милосърдни сестри. За лекарите по това време е висока чест и самопризнание да получат предложение за работа точно в болница „ Червен кръст ".

По волята на Отто Биелигк, той е заровен в двора на болничното заведение. В знак на признателност е повдигнат и бюст-паметник. Негов създател е фамозният български ваятел Андрей Николов.След 1945 година на същия фундамент е комплициран новбюст – на настоящия патрон на болничното заведение, съветския боен хирург Н.И. Пирогов. Близо 10 години управлението на БЧК се пробва да открие следите на истинската фигура и сплотяват напъните си дружно с управлението на едно от най-престижните медицински заведения у нас -Института „ Пирогов " за възобновяване паметника на малко известния у нас човеколюбец Отто Биелигк.
 © Българска национална телевизия
Филмът изследва следите на благородните жестове и дела, раздухва паяжината на забравата, и разсънва закъснялата признателността. Над филмаза огромния донор Отто Биелик работят сценаристът Галя Крайчовска, режисьорът Милена Гетова и операторът Анна Андреева. Редактор на кино лентата е Весела Смилец, а продуцент – Петя Тетевенска.

Пред камерата на Българска национална телевизия застават ревностният страж на архивите на БЧК - Лидия Маркова, основателят за слагане на нов монумент и шеф на „ Пирогов " доцент Асен Балтов, изкуствоведът Весела Ножарова, Дарина Билярска от Агенция „ Държавен списък ", внукът на проектант Киро Маричков – известният музикант Кирил Маричков. Лентата разкрива и артистичните заложби на Румен Йовчев – водещ на късната осведомителна емисия „ По света и у нас “. В документалните възстановки той извършва ролята на Отто Биеглик.

Филмът „ С обич от Отто " ще бъде излъчен в рубриката на Българска национална телевизия „ В кадър " през септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР