Екхарт Толе нарича сега - най-ценното нещо, което имаме и

...
Екхарт Толе нарича сега - най-ценното нещо, което имаме и
Коментари Харесай

Е.Толе: Винаги избирайте тук и сега

Екхарт Толе назовава „ в този момент " - най-ценното нещо, което имаме и ни учи да живеем в сегашния миг, без да се връщаме в предишното и да не се тревожим за бъдещето. В бестселъра си „ Силата на сегашното " той структурира пет съществени стъпки към реализиране на вътрешен баланс.

1. Приемете, че вие и вашия разум са две разнообразни неща

80-90% от нашите мисли се повтарят безпределно и са най-вече отрицателни. Умът непрестанно разяснява нещо, възмущава се, тревожи се, съпоставя, възкресява събития от предишното или моделира бъдещето. Изглежда, че този бумтящ поток от мисли е невероятно да се управлява, само че в действителност не е по този начин. Вашият разум и вие не сте едно и също нещо. За да се убедите в това - наблюдавайте мислите си: по какъв начин идват и по какъв начин избледняват, когато не започнете да ги анализирате. Постепенно ще забележите възходящи празнини сред мислите, положение на тишина и наслада, мир и успокоение. И най-важното, осъзнавате, че към този момент не се идентифицирате с мозъка си.

2. Стоп на драмите

Създаденото от мозъка подправено аз или его е главният източник на нашите проблеми и паники.  Дори в случай че предпочитате самотния метод на живот, от елементарните дреболии егото ще раздуе драма от космополитен мащаб. Ще намерите в събитията от предишното си безчет аргументи да се самосъжалявате, да изпитвате пареща виновност или позор. Е, бъдещето въобще не е обозримо поле за грижи и паники. Последствията от нашите драми са заболявания, които пораждат заради обстоятелството, че енергийните потоци в тялото са стеснени или блокирани.
Ако егото получи опция да взаимодейства с егото на различен човек, без значение дали в служебни или персонални връзки - рано или късно ще има драма под формата на битка за власт, психическо или физическо принуждение. Последиците от всеобщата неосъзнатост са войни, геноцид, употреба и други групови форми на зло. Вашето същинско аз няма да се намеси в тях, само че егото много се интересува от опцията да блесне в цялата си популярност. То обича катаклизмите. За да спрете въртележката на вътрешния его-терор, постоянно избирайте тук и в този момент. Концентрирайте се върху това, което вършиме, като усета на кафето, което пиете, или личния си мирис. Невъзможно е да сте осъзнати и нещастни по едно и също време.

3. Спрете да обвинявате себе си и другите за грешките от предишното

Докато визията ни за себе си се основава на събитията от предишното, ще бъде мъчно в действителност да се освободим от възмущение и да изоставим ролята на жертва. Но какво ще стане, в случай че погледнем на виновността и прошката от друга позиция? Започнете с това, че всички неприятни обстановки живеят в предишното и всякога се връщаме към тях от сегашното. Ако приемем, че има единствено сегашния миг, а минало не съществува, тогава няма виновност – наша и непозната. В умишлено положение на приемане, когато сте радостни и светли, в миналото нанесените обиди не ви засягат по никакъв метод и самата идея за прошката става непотребна.

4. Не се съпротивлявайте, приемете или преминете

Прието е да се мисли, че страданието се генерира от житейските условия. Ако копаете по-дълбоко, се оказва, че целият смисъл е в нашата опозиция. Но съпротивата е най-малкото непродуктивна и в случай че не сте удовлетворени от това, което се случва -  преминете през него, без да се забивате, или го приемете такова, каквото е.
Ако е болежка, дано бъде. Не е нужно да се съпротивлявате на отчаянието или скръбта, самотата или страха, само че не позволявайте на мозъка ви да ви накара да мислите, че сте жертва. Отричането на болката също няма да даде нищо положително - страданието ще избледнее на назад във времето, само че ще извърши вашите мисли и дейности, ще започнете да излъчвате болежка и да притегляте още от нея като магнит. Затова наблюдавайте възприятията си с студен разум, до момента в който страданието се трансформира в бездънен мир.

5. Винаги избирайте в този момент

Невъзможно е да се анулира това, което към този момент е. Просто тъй като съществува. Ако почувствате, че външни събития или мисли стартират да скапват настроението ви, представете си, че нечий глас ви споделя: „ Внимание. Тук и в този момент. Събудете се. Изключете се от мозъка. Бъдете присъстващи ” и се върнете към вътрешния баланс. Съзнателният престой в сегашния миг и положение на приемане ще облекчат негативността, страданието, негодуванието и болката, а също по този начин ще ви отведат оттатък предходните ви показа за себе си и ще преобразят целия ви живот.
По " The Power of Now ", Eckhart Tolle
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР