ЕК предупреди за конфликт между европейските страни заради недостига на

...
ЕК предупреди за конфликт между европейските страни заради недостига на
Коментари Харесай

Politico: ЕК предупреди за конфликт между европейските страни заради недостига на вода

Европейска комисия предизвести за спор сред европейските страни поради дефицита на вода. За това написа Politico. Европейската комисия има намерение да призове страните от блока да ускорят подготовката за изменението на климата. В някои европейски страни кавгите за този запас към този момент са почнали.

Това извънредно предизвестие се съдържа в официално съобщение на Европейската комисия, която има намерение да призове страните от Европейски Съюз да ускорят подготовката за изменението на климата. Авторите на документа настояват, че членовете на Европейски Съюз изостават доста по този въпрос и не подхващат нужните дейности в цялостен размер. Това доста остро и непосредствено предизвестие ще бъде идната огромна самодейност на Европейски Съюз в региона на климата в навечерието на изборите през юни.

В проектодокумент, получен от Politico, комисията назовава дефицита на вода проблем, който заплашва всички аспекти на нашия живот. Това включва храната, която ядем, водата, която пием, и енергийната и транспортната инфраструктура, да не приказваме за главната икономическа активност и човешкото здраве.

„ Тези опасности могат да се проявят в разнообразни форми, в това число … нараснала конкуренция в битката за водни запаси, предопределени за разнообразни промишлености и цели, както и вероятността от спорове в и сред страните членки по отношение на трансграничните водни запаси “, отбелязва планът документ.

Някои райони към този момент се карат за водоснабдяването. Поразената от суша испанска Каталуния се пробва да убеди централното държавно управление да доставя територията си с речна вода от прилежащ Арагон, което покачва политическото напрежение. Миналата година имаше яростни конфликти във Франция поради проекти за създаване на резервоари.

Комисията ще придружи формалния документ с първата по рода си „ Европейска оценка на климатичния риск “, името на изчерпателния отчет на Европейската организация за околна среда, който ще бъде оповестен в понеделник.

Увеличаващите се естествени бедствия като наводнения и суши са единствено една от многото климатични закани, пред които е изправен континентът. Докладът на Европейската организация по околна среда „ разпознава 36 съществени риска за континента, някои от които са достигнали пагубни равнища и изискват незабавни контрамерки “.

Комисията отбелязва, че Европейски Съюз би трябвало да чака „ нови естествени бедствия като суши, наводнения, пожари, заболявания, неуспех на реколтата, смъртни случаи, свързани с топлината, вреди на инфраструктурата и структурни промени в околната среда “. От ведомството акцентират, че Европейският съюз не създава никакви проекти за битка с тези опасности.

„ Европейски Съюз и страните-членки на блока би трябвало да свършат доста по-добра работа, с цел да се приготвят и да се оправят с сходни климатични опасности “, се споделя в документа. Авторите му предизвестяват, че даже да има политики и ограничения, „ използването им оставя доста да се желае “ и това „ надалеч не е успокоително “.

Зелените политики провокират противоположна реакция в целия Европейски Съюз и Европейската комисия се пробва да показа икономическата обосновка на континента да усъвършенства устойчивостта си на климатичните опасности. Според консервативни оценки, споделя организацията, изменението на климата може да докара до седем % спад на икономическото произвеждане до 2100 година

„ Устойчивостта на климата е въпрос на конкурентоспособност за стопанските системи, фирмите и затова работните места. А за селските и крайбрежните региони, фермерите, горските служащи и риболовците това е въпрос на икономическо оцеляване “, се акцентира в документа.

Що се отнася до рисковете, свързани с водата, комисията отбелязва, че годишните вреди от крайбрежните наводнения могат да възлизат на 1,6 трилиона евро за Европейски Съюз. От 1980 година насам сушите и наводненията са коствали на Европейски Съюз надлежно към девет и 170 милиарда евро годишно. „ Недостатъчното и късно използване на ограничения за интегрирано ръководство на водните запаси ще бъде недопустимо “, се споделя в документа.

И не става въпрос единствено за водата. Европейската комисия отбелязва, че инфекциозни болести като западнонилската тресчица ще станат ендемични в някои райони на Европа, само че „ към момента не са създадени ефикасни медицински ограничения или са незадоволителни “. Освен това „ цялата транспортна инфраструктура е изложена на риск от изменението на климата “, само че малко финансиране е отпуснато за битка с тази опасност.

Изменението на климата може също да докара до увеличение на неравенството сред и вътре в страните от Европейски Съюз. Южна Европа ще бъде наранена по-силно от останалата част от континента.

Европейската комисия приканва членовете на Европейски Съюз да работят, само че в това време си слага редица задания. Агенцията ще ускори ограниченията за отбрана на служащите от опасности като горещи талази, ще дефинира „ минимални условия за разноски за повишение на устойчивостта на климата “ за всички страни от съюза и в края на 2025 година ще разгласява изследване за подготовката на селскостопанския бранш за климата смяна.

Брюксел също по този начин възнамерява да издаде рекомендации и насоки за това да създадат селските региони по-устойчиви на климатичните закани, в допълнение към новите правила на Европейски Съюз за възобновяване на природата.

Противоречивият закон, който Европейският парламент организира няколко гласувания и който в този момент е изправен пред доста мъчно дефинитивно гласоподаване в държавите-членки на Европейски Съюз, образува основата на редица ограничения за резистентност и се загатва неведнъж в документа.

Въпреки че признават спорните отзиви по отношение на закона, който провокира ответна реакция частично заради неистини, популяризирани от индустриални групи и консервативни законодатели, създателите на документа виждат „ битката с дезинформацията “ като основен съставен елемент в подготовката на Европа за изменението на климата.

„ Комисията ще форсира напъните си за следене и разбор на това по какъв начин дезинформацията навлиза в публичната сфера и въздейства върху мненията и държанието “, се споделя в документа. „ Тя ще употребява в доста по-голяма степен подобаващи политически принадлежности, цифрови решения и информационни подходи за битка с дезинформацията за климата. “

Източник – Politico/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР