ЕК е готова да започне преговори с Великобритания за бъдещите

...
ЕК е готова да започне преговори с Великобритания за бъдещите
Коментари Харесай

ЕК е готова да преговаря с Лондон за отношенията след Брекзит

ЕК е подготвена да стартира договаряния с Англия за бъдещите двустранни връзки. Това обяви ръководителят на институцията Урсула фон дер Лайен в тирада пред евродепутатите по време на пленарната сесия в Страсбург, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал. Тя бе безапелационна, че Брюксел си слага най-високи цели в тези договаряния. Англия напусна Европейски Съюз на 31 януари, а в края на тази година изтича преходният интервал, в която се чака да бъде реализирана сделка за бъдещите отношение. Според специалистите това е прекомерно оптимистично, защото Брюксел и Лондон имат основни разлики по съществени въпроси.

Фон дер Лайен сподели в пленарната зала, че Лондон изразил готовност да подписа комерсиално съглашение, сходно на това, което Европейски Съюз има с Канада, или с Австралия. Европейска комисия обаче е на мнение, че бъдещата договорка би трябвало да запази търговията без мита, цени и квоти. Шефката на Европейска комисия напомни, че комерсиалното съглашение с Канада отстранява митата и цените, само че не за всички артикули. Отношенията сред Европейски Съюз и Австралия пък се основават на разпоредбите на Световната комерсиална организация, защото двете страни не са подписали комерсиално съглашение. Затова и Урсула фон дер Лайен призна, че била " малко сюрпризирана ", когато английският министър председател Борис Джонсън загатнал, че е допустимо бъдещите връзки да са по австралийския модел. 

Шефката на Европейска комисия акцентира в речта си пред Европарламента, че Европейски Съюз е готов да направи великодушни предложения по отношение на бъдещите търговски връзки с Лондон, само че амбициозната договорка за свободна търговия „ ще изисква съответните гаранции за лоялна конкуренция и отбраната на обществените, екологичните и потребителските стандарти “ от страна на Великобритания. Споразуменията за свободна търговия целят да отстранен несигурността с въвеждането на правила и това било видно от сделките на ЕС с Канада и Япония. Урсула фон дер Лайен посочи, че до момента Европейски Съюз не е предложил на някоя страна съглашение за изцяло безмитна търговия. Според нея е допустимо постигането на сходна сделка с Лондон, само че в случай че Европейски Съюз и Англия реализиран единодушие да работят по идентични правила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР