Ефективното число, което казва един човек колко заразява беше стигнало

...
Ефективното число, което казва един човек колко заразява беше стигнало
Коментари Харесай

Математикът Томов: До края на другата седмица ще се усети ефектът от мерките

 " Ефективното число, което споделя един човек какъв брой заразява беше стигнало 1.30 - в този момент е 1.15. Дай Боже да продължи да понижава, само че то към момента е над 1. Все още продължава експоненциалният растеж ", разяснява математикът Лъчезар Томов пред Българска национална телевизия.

Големият брой инфектирани води след себе си нарастване на хоспитализациите. При предходната вълна единствено 6 пъти сме имали над 4000 инфектирани дневно за интервал от 8 седмици. Сега единствено за три седмици 7 пъти отчитаме такива стойности.

В средата на този месец броят на настанените в болница мина 7000 души и единствено за три дни надскочи 8000. Очакванията са на следващия ден към този момент да минем 9000.

Болните с потребност от интензивни грижи също нарастват - за пръв път имаме толкоз доста тежки случаи. Вече усещаме резултата от това - от седмици, съгласно Лъчезар Томов, има забележителен скок в леталитета.

" Спокойно до 17 дни може да задминем върха, формалния, за умряли дневно. При предходната вълна беше към 4 %, в този момент е към 6 ", добави Лъчезар Томов.

При предходната вълна върхът беше 221 умряли за ден. При тази към момента е 187. Възможно пояснение за високия леталитет е, че в формалната статистика влизат доста малко от действително инфектираните.

Ако съгласно данните на университета " Джонс Хопкинс " през вчерашния ден бяхме на 10-о място в света по смъртни случай на 100 000 души, през днешния ден към този момент сме на девето.

А по техните пресмятане за смъртността измежду 20-те най-засегнати от вируса страни сега, ние се нареждаме на трето място. Как ще се развие епидемията от тук нататък - това зависи от това до каква степен е публикуван английският вид у нас.

" Ако не е задоволително публикуван и може още да се популяризира, това единствено ще усили репродуктивното число. Ще бъде по-бавен спадът в този момент, до изборите би трябвало да забележим максимума на приетите в болница и да стартира да понижава, в случай че има място за всички заболели да бъдат признати ", сподели още Лъчезар Томов.

До края на другата седмица, съгласно математиката, може да се усети резултат от наложените ограничения, стига несъмнено, да не се окаже, че английският вид занапред навлиза у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР