Ефектът Дидро Кога се случва: Това е случаят, когато си

...
Ефектът Дидро Кога се случва: Това е случаят, когато си
Коментари Харесай

10 причини, заради които купуваме ненужни вещи

Ефектът " Дидро "
Кога се случва: Това е казусът, когато си купуваме нещо ужасно, само че се оказва, че на негов декор другите ни неща наподобяват остарели и грозни. Изведнъж изпитваме потребност да сменяем и тях за също толкоз нови и красиви. Това е безконечен цикъл от възобновяване, който ни снабдява с куп непотребни движимости и основава възприятие за неспиращо незадоволство. Дени Дидро, френският мъдрец, постоянно е изпитвал сходни премеждия - бил безпаричен, само че си купувал обилни облекла от суетност, щом се сдобиел с пари, а те не подхождали на останалите му облекла и непрекъснато трябвало да купува нови и нови.
Как да се противопоставим: Трябва да осъзнаете какъв е тъкмо вашият стандарт на живот и да не го надскачате внезапно с покупки, които не му подхождат. Купувайки си нещо, би трябвало тъкмо да знаете за какво ви е то, ще се впише ли в метода ви на живот.

" Защото единствено аз ще имам това "
Кога се случва: Често си купуваме движимости от чист егоцентризъм, суетност и от предпочитание да изпъкнем. Смятаме, че като се появим с ефектно палто или финален модел смарт телефон, това ще ни достави възхищението на близките, завистта даже. Това ни кара да се усещаме значими и значими. Суетата е един от смъртните грехове, само че е и грях по отношение на бюджета и по отношение на нас самите. Само с материални неща ли можем да впечатлим близките?
Как да се противопоставим: Един от методите е да осъзнаем този блян и интензивно да се борим с него. Материалните придобивки постоянно могат да бъдат надскачани, докога ще сме в положение да бъдем " настоящи "? И друго: можем да създадем лист с нещата, в които сме положителни, забавни и да наблегнем на тях, с цел да впечатляваме другите, а не на материалното.

" Защото всички имат това "
Кога се случва: Обратният случай на горния. Желанието да се идентифицираме с група, която желаеме да впечатлим, е една от аргументите да я има модата. Стремежът да бъдем видяни, припознати като един от доста, е натурален ентусиазъм, който ни кара да купуваме всякакви неща, единствено тъй като всички го вършат. Загърбваме характерността си и желаеме да сме " като всички ".
Как да се противопоставим: Осъзнайте, че вие сте задоволително значими и забавни и не е нужно да копирате мода или някой различен. Да, колежката ви има страхотни обици, само че те отиват на нейния жанр, лице и така нататък На вас отиват други. Често това се осъзнава с придвижване на годините, когато добиваме повече убеденост в личната си персона и харесваме личната си характерност.

" Ще ми потрябва в бъдеще "
Кога се случва: Типичен синдром на Плюшкин. Не тъй като нещо ни би трябвало в този момент, а тъй като може, вероятно и не доста несъмнено, да ни потрябва в бъдеще. Така се снабдявам с безумно доста движимости на промоция, на ликвидация, от време на време одобряваме ненужните движимости на другари, даже на непознати, единствено и единствено тъй като може да потрябват. В резултат се зариваме с куп движимости, а звездният миг на тяхната приложимост по този начин и не настава.
Как да се противопоставим: Просто спрете да купувате движимости по този метод. Ако нещо не ви би трябвало в този момент или в околните 1-2 месеца, за какво ви е? Все ще ви пристигна нова концепция за подарък, все ще има нова ликвидация. Всяко нещо с времето си и съгласно непосредствената потребност.

" Защото това ще ме накара да се усещам по-добре "
Кога се случва: Емоционалното извършване на покупки е една от главните аргументи да купуваме непотребни неща. Да, скарали сме се през днешния ден с колегата или шефът не е бил удовлетворен от работата и какво може да ни вдигне настроението по-добре от някоя хубава рокля (жените са по-податливи да следват импулсите си). Еуфорията е къса, а повода за нещастието ни остава. Да, въпреки всичко ще би трябвало да поговорим с колегата и да, ще би трябвало да си оправим плана и да го представим пред шефа.
Как да се противопоставим: Преди да се запътите към магазините, оправете повода за неприятното си въодушевление. Поработете върху това и ще видите дали удовлетворението от постигнатото не е унищожило желанието да ходите въобще по магазини.

" Влизам за едно, а излизам със 100 "
Кога се случва: Магазините и техните маркетингови трикове. Екипи психолози, маркетолози и социолози създават тактики по какъв начин да наподобява един магазин, с цел да накара хората да пазарят повече. Осветление, мирис на печен самун, тиха музика, подредбата на стоките - всичко това ни подканва да пазарим повече от това, поради което сме влезнали. Познато ли ви е: " Влязох за самун, а оставих 100 лева " Не сте сами!
Как да се противопоставим: Златните правила са три: пазарувайте сити в хранителен магазин, постоянно със лист в никакъв случай не се отклонявайте от задачите си. Ако сте влезнали в строителен хипермаркет за нова четка за тоалетната - влезте и вземете единствено нея. Набележете си различен ден за зяпане и разглеждане какво ново, само че в този ден отидете без пари.

Промоции и понижения
Кога се случва: Още един на ниска цена трик, на който постоянно се хващаме. Промоциите имат своите закони, нито един от който не е в услуга на купувача. Нито цените са толкоз смъкнати по отношение на действителната стойност на стоките, нито са " извънредни ", нито са " единствено в този момент! " Често тъкмо тогава се пробутват остаряла стока, минали сбирки и изискванията не дават отговор на оповестеното.
Как да се противопоставим: Бъдете изобретателни. Комбинирайте се с другари, сравнявайте цените, четете етикетите и не се оставяйте на маркетинга на търговеца, в случай че в действителност нямате потребност тъкмо в този момент от това и в случай че цената не ви устройва изцяло, с или без промоция.

Евтиното излиза скъпо
Кога се случва: Когато желаеме да спестим пари и купуваме евтини и налични движимости, които дълготрайно се оказват нерентабилна покупка. Например можем да употребяваме една хубава дамска чанта с години, само че евтината може да се скъса и на втория месец. Но освен за облекла и обувки, това важи и за по-едри покупки като ледник и автомобил, което да ни коства не просто чант на боклука, а време и пари за поправки и сервизи.
Как да се противопоставим: всяка значима за вас покупка би трябвало да се обмисли деликатно и да се влага в качество, направа и надеждност, с цел да не се постанова още веднъж да купуваме същото.

Талантливите търговци
Кога се случва: Има хора, родени търговци. Те ни убеждават, че това е последният им продукт и би трябвало да го купим незабавно, тъй като не чакат зареждане. Че промоцията е неустоима, че стоката е качествена, постоянно сме мечтали за нея, че тя е всичко, от което имаме потребност. Изведнъж се оказваме с непотребни движимости и с неприятното чувство, че сме излъгани.
Как да се противопоставим: Ако почтено ви се случва, взимайте другар, до момента в който пазарувате. Малко здрав разсъдък е тъкмо от което имате потребност против по-агресивни търговци.

Да зарадваме детето в себе си
Кога се случва: Имате ли спомен като дете или младеж да ви е отказвано непрекъснато нещо? Вероятно родителите ни са нямали средства, в този момент разбираме това, само че преработили ли сме тази " контузия "? Внезапно, след няколко години виждаме лачените обувки, за които постоянно сме мечтали, нова уредба, страховит смарт телефон и просто не можем да се стърпим да зарадваме детето в себе си.
Как да се противопоставим: Ами помислете. Ако родителите ви са предпазвали фамилния бюджет от неразумни разноски, несъмнено е имало смисъл. Нашите родители са по-разумни, в сравнение с едно капризно дете е мислело тогава. Нека сегашният телефон изслужи времето си, дано знаем, че лачените обувки не са за всеки ден и да поспестим повече за нова уредба, в случай че това е, което желаеме.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР