Едва преди години Саудитска Арабия , че вдига забраната за

...
Едва преди години Саудитска Арабия , че вдига забраната за
Коментари Харесай

Кои неща са забранени все още на жените по света?

Едва преди години Саудитска Арабия, че подвига възбраната за шофиране на дами, което Антонио Гутиерес назова " първа стъпка в вярната посока ". Но Саудитска Арабия има още дълъг път пред себе си, преди да признае дамите за равноправна част от обществото – описът забрани върху тях е много просторен и включва позволение от мъж да вземем за пример за издаване на паспорт, пътешестване в чужбина, подписване на брак, разкриване на банкова сметка, пускане на някои типове бизнес, интервенции, както и освобождение от пандиза. Да, в случай че една жена излежава присъда в, нейният мъж ментор извън финално взема решение дали тя би трябвало да бъде освободена, откакто изтече присъдата ѝ.

В Китай на дамите е неразрешено да учат някои специалности, като минно дело да вземем за пример. Жените не могат да бъдат инженери по строителства на тунели, навигация и други такива " мъжки " територии с претекста, че това се прави за сигурността им – тъпо, тъй като жена инженер може пък да изобрети метод навигацията да е изцяло безвредна.
 Местят 29 юли 2022 | Произведенията на Иван Вазов „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ и „ Под игото “ да се реалокират за проучване...
В Русия тази нежна мъжка " угриженост за сигурността " на дамите продължава – там има обаятелен лист с специалности, които не могат да бъдат практикувани от дами, като да вземем за пример дърводелец, ватман или капитан на транспортен съд. Изключително рисково е за жена да бъде ватман, нали? Според BBC в Русия обаче има " малка врата ", през която теоретично може да се мине, с цел да се избегнат рестрикциите – на работодателите им е позволено да наемат дами, в случай че потвърдят, че могат да обезпечат " безвредни условия за тях ".



В Израел дамите нямат право да се разведат, в случай че не получат единодушие на съпрузите си, а системата е контролирана от религиозни съдилища, ръководени от мъже.

Ако жена носи " непристойно " облекло в Судан , я чакат.

В Гуджарат, Индия , неомъжени дами не могат да употребяват. В друга част на Индия пък е неразрешено на дамите да назовават съпрузите си с им имена.

В Индонезия има на възбрана дами да " яздят " мотоциклет на задната седалка. Трябва да седят на една страна. Обяснението е, че неприличната яздеща поза подкопава ислямските полезности и морал. Не се прецизира нищо за сигурността на дамите, които, возейки се встрани, рискуват да паднат и да се наранят. Преди това също в Индонезия бяха забранили тесните панталони – в случай че жена бъде видяна в такива, управляващите непосредствено и на място нарязват панталоните ѝ и ѝ дават държавна пола, с цел да си я облече.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР