Едва ли сте обърнали внимание на откриването на една нова

...
Едва ли сте обърнали внимание на откриването на една нова
Коментари Харесай

България може да падне без нито един изстрел

Едва ли сте обърнали внимание на откриването на една нова черква в Москва преди две години, само че в това събитие може да се прочете доста освен за Русия, само че и за бъдещето на Европа, в това число и България.

През 2020 година беше тържествено осветлен " военният " храм " Възкресение Христово " . Стълбите към него са направени от разтопени немски танкове от Втората международна война, обиколката на огромния му купол е 19.45 м, годината на успеха в същата война, камбанарията е висока 75 метра, тъй като църквата е приключена в годината, когато се навършват 75 години от края на войната. Има стъклописи със подиуми от окупацията на Крим през 2014 и изпращането на съветски войски в Сирия, а при откриването и мозайка с лицата на Путин, военния му министър Шойгу и шефа на ФСБ, след това свалена (но непокътната!) по гледище на съветския президент.

В тази черква се вижда доста добре новата съветска идеология, която режимът на Путин се пробва да наложи през последните години. Тя е комбинация от източноправославна митология (тип " Москва е призвана да бъде " Третият Рим " и да подсигурява оцеляването на християнската цивилизация, застрашена от западния демократизъм " ) и нападателен милитаризъм. Много опростено казано, тази идеология споделя, че Русия е богоизбрана страна с една елементарна цел - да избави света от покварата. Ако би трябвало - принудително.

Тези послания са много неубедителни и това е доста добра вест за България. През последните епохи Русия постоянно желае да управлява в случай че не света, то най-малко континентите, на които има територии - Европа и Азия. Или в случай че не задачите континенти, то най-малко околните до нея страни. Това се случва съвсем непрестанно от XVII век насам. Русия обаче в никакъв случай не е имала нито икономическия, нито военния, нито човешкия капацитет да окупира и управлява дейно териториите, които дават отговор на упоритостите й. Затова тя има потребност от нещо друго - следени от нея режими, които да пазят ползите й.
Реклама
Тази идея е дефинирана първо от съветския цар Петър Велики, който се пробва да направи сухоземен път до Индия, с цел да конкурира тогава най-мощната империя - Англия. По пътя натам съветската страна безусловно си купува лоялността на ханове и цели азиатски кланове. Корупцията още тогава е един от най-успешните принадлежности на съветското въздействие. По същия метод княз Потьомкин причислява полуостров Крим за кралица Екатерина, като подкупва татарските водачи.

От началото на ХХ век обаче Русия (ребрандирана като Съветски съюз) открива нещо доста по-добро - конвертируема идеология, през която да печели въздействие по света. Комунизмът става прелъстителен за цяло потомство млади - служащи и интелектуалци в Европа, Южна Америка, Азия. Мрежата от " приятелски " комунистически партии в Източна Европа дава опция на Русия да конфигурира марионетни режими, които да образова на репресии, с цел да запазят властта си и да пазят ползите им. Лоялността към комунизма е преданост към неговата татковина - Русия.

През последните 15 години Москва се пробва да направи същото. Новата идеология не е битката с капитализма, а с демократичните правила и европейската интеграция. Новите комунистически партии са националистите. Кремъл потвърдено финансираше през годините кресливи радикали в цяла Европа. Това обаче не реализира огромен триумф.

Новата съветска идеология в множеството страни е цялостен неуспех. Така беше даже и в Украйна, където Москва си представяше, че под дулата на танковете хората ще се затичат с цветя към майка Русия и нейните същински полезности, а властта ще се поеме от дълго финансираните от Кремъл партиите. Оказа се доста друго. Без действителна " пета колона " - помощ от вътрешната страна, Путин няма нито военния, нито икономическия капацитет да окупира Украйна.
Реклама
Това демонстрира и най-големия риск за България в тази обстановка. Той не е единствено боен. Дори и Путин да разпореди военна интервенция насам, той няма да може да направи нищо без поддръжка от вътрешната страна. Добрата вест за България е, че сегашната съветска идеология е слаба и в някаква степен неуместна. Сериозният риск тук обаче е Москва да употребява тактиката от XVIII век - да мине през огромните корупционни мрежи, които управляват някои от огромните български партии, правосъдната система и част от медиите. Свободата и независимостта на България да бъдат купени без нито един изстрел.

Основната ни тематика тази седмица е за петата колона на Русия в България - вижте я.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР