Едва ли някой е бил изненадан, че грандиозният скандал с

...
Едва ли някой е бил изненадан, че грандиозният скандал с
Коментари Харесай

Цветанов е прав! Тях няма кой да ги накаже!

Едва ли някой е бил сюрпризиран, че грандиозният скандал с първокласните жилища на смешни цени, купени от видни политици, ще завърши безуспешно. В последна сметка инспекцията се прави от органи, които са взаимозависими, потвърдено неефективни и целеустремено субективни. Тяхната цел не е да пазят обществения интерес, а да бранят със зъби и нокти статуквото, атакувайки неговите съперници и раздавайки индулгенции на неговите стълбове. Сделките, които се подписват за назначението на този и оня на основни постове, може и да са подмолни, само че резултатите са очевидни. И единственото, което могат да провокират, е

 

яд или обезсърчение от неналичието на правдивост

 

В случая с антикорупционната комисия (КПКОНПИ) илюзии няма. Тя съумя необятно да си затвори очите даже там, където спорът на ползи е очеваден. Като при бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който даде старта на " Апартаментгейт "  и при който подозренията за лобизъм и търговия с въздействие в интерес на строителната компания " Артекс " са най-осезаеми. Оказва се, че няма частен интерес в това Цветанов да закупи свръхлуксозно жилище с персонален асансьор на скандално ниска цена година откакто ГЕРБ е инициирала и променила Закона за устройство на територията така, че да разреши доизграждането на небостъргача " Златен век " на " Артекс ". Поправките са подкрепени в пленарната зала и от някогашния правосъден министър Цецка Цачева, която също по-късно е станала горд собственик на апартамент от дружеството за първокласно строителство, само че и при нея няма спор на ползи.

Интересно

 

какво ли би трябвало да се случи,

 

с цел да бъде открит спор на ползи? Същия въпрос обществото си задаваше и когато КПКОНПИ индиферентно " изпра " финансовия министър Владислав Горанов, който години наред живее гратис в жилище, благосъстоятелност на предприемач. Комисията не откри никакъв спор на ползи във обстоятелството, че наемодателят има куп компании, които би трябвало да се управляват от данъчните, чийто началник е Горанов. Нито във обстоятелството, че синът на наемодателя е бил назначен във финансовото министерство. 

Същият въпрос породи и когато КПКОНПИ разгласи, че няма никакъв спор на ползи в това, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски внася закон за медиите, който ще удари по съперниците на личните му медии. По принцип всички инспекции против младия успял мъж, който авторитетното издание " Шпигел " назова " айсбергът на корупцията ", приключват с сходен резултат. Дори шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев го дефинира като " най-чистия човек в страната ". Без ни минимум да се смути, че в действителност осъществените инспекции са чисто официални, по документи. И не дават отговор на въпроса по какъв начин е допустимо един човек за няколко години да стане мултимилионер, до момента в който непретенциозно се е подвизавал като народен представител, който дори не върви на работа.

Същата КПКОНПИ постанови, че министър-председателят Бойко Борисов не нарушава закона, когато популяризира на футболната си фланелка хазартна компания, тъй като... не бил сключил контракт за това.

Всъщност в работата на антикорупционната комисия няма нищо инцидентно или необичайно.

 

Всичко е обидно просто и разумно

 

Можеш ли да очакваш обективност, храброст и самостоятелност от орган, чието управление до уши е затънало в кавги, сходно на тези, които би трябвало да проверява? Повече от два месеца шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не смее да излезе от сауната на терасата си, откакто се оказа, че не е заявил персонален покрив от 186 кв. м с първокласни постройки върху него. В началото на април той излезе в отпуск, до момента в който завърши инспекцията на Национална агенция за приходите и прокуратурата срещу него, а отговорностите му бяха поети от зам.-председателя на органа Антон Славчев - различен кадър, сложил рекорд по преференциални покупко-продажби с жилища. Мнозина могат да завиждат на Славчев, който е съумял през 2010 година да купи жилище от 63 квадрата и голяма тераса за едва 18 639 лева в нова сграда в столичния квартал " Хиподрума ". Още повече че нито прокуратурата, нито данъчните, нито КПКОНПИ го проверяват. Напротив - той проверява тези, за които има подозрение, че са нарушили закона. 

Скандалът " Апартаментгейт " извади на показ взаимозависимостите сред другите органи в страната и

 

по какъв начин те могат да се употребяват за персонални цели

 

Първо, КПКОНПИ оневини финансовия министър Горанов. След което данъчните издадоха нова данъчна оценка на шефа на комисията Пламен Георгиев за апартамент, платен няколко години по-рано, с цел да може той да оправдае несъответствията в личните си документи. Ден откакто КПКОНПИ изпра всички обвинени от ГЕРБ по " Апартаментгейт ", строителният контрол на Столичната община, която от десетилетия се ръководи от ГЕРБ, узакони безпардонно незаконни постройки на терасата на шефа на КПКОНПИ. Като се знае, че антикорупционната комисия ревизира и зам. основния прокурор Иван Гешев за спор на ползи поради съдружия на дамата, с която живее на фамилни начала, а шефът на следствието Борислав Сарафов е на мушката поради парцели на сина си, не е мъчно да предвиждаме по какъв начин ще приключат и инспекциите на прокуратурата по " Апартаментгейт ". За данъчните въобще няма да отваряме дума - там така и така всичко е покрито с загадка. И да са намерили нещо неправилно, това остава отвън полезрението на обществото.

И до момента в който

 

за едни КПКОНПИ е орлица, за други е сопа

 

Онези, които имат дързостта да се опълчват на порочните практики, са обект на непрекъснат тормоз във и отвън рамките на закона. Това ясно пролича и от инспекцията за " Апартаментгейт ". Макар при никого от проверяваните да не откри спор на ползи, комисията подхваща дейности единствено против неуместния ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов, който живее в апартамент на компания на брачната половинка му, закупен от " Артекс " две години преди да сключат брак. КПКОНПИ препраща сигнал срещу Панов към Инспектората на Висшия правосъден съвет, който да ревизира дали не е нарушен Кодексът за етично държание на българските магистрати, и категорично указва, че чака резултат от тази инспекция.

Срещу комисията към този момент има заведено дело в Страсбург поради дейностите ѝ против предприемача Иво Прокопиев. А неотдавна съдът прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лева против някогашния народен представител от Движение за права и свободи Христо Бисеров и фамилията му и осъди комисията да заплати 50 хиляди лева правосъдни разноски. Като се знае стилът на работа на комисията, това няма да е последната сходна присъда, за която ще заплати обществото.

Всичко това води до едно -

 

цялостен срив на доверието

 

във всички институции, които би трябвало да подсигуряват правдивост и отбрана на публичния интерес против всевъзможни злоупотреби. Беззаконие, за което всички ние плащаме с налозите си. В последна сметка Цветан Цветанов ще се окаже прав - ТЯХ няма кой да ги накаже. Поне към този момент! Историята обаче е посочила, че колкото и да се окопаваш във властта, както и да извращаваш законите, каквито и покупко-продажби да сключваш, с цел да гарантираш личното си преуспяване или оцеляване, рано или късно колелото се обръща. И рухването от върха е неизбежно.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР