Едва ли има някой, който да не обича аромата на

...
Едва ли има някой, който да не обича аромата на
Коментари Харесай

Хлебна мая или естествена закваска?

Едва ли има някой, който да не обича аромата на одеве изпечен самун. И множеството от нас знаят, че няма по какъв начин да си създадем самун, в случай че не използваме за приготвянето му или квас за самун или по този начин наречената естествена закваска. И двата продукта имат идентично деяние, само че в действителност са радикално разнообразни по състав.

Мая за хляб

В маята за самун се съдържат дрожди, които са едноклетъчни гъбички, които трансформират захарта и нишестето в мехурчета въглероден двуокис и алкохол. Този развой прави маята много потребен съдружник при производството на самун, бира, вино и други артикули за чиято изработка е нужна някаква квас.

Хлябът се прави с хлебна квас, която основава голям брой такива мехурчета, които се впримчват в тестото и му оказват помощ да втаса и да се надигне по време на печене. Малкото количество алкохол, което се създава в резултат на този развой се изпарява по време на печенето.

Естествена закваска

Години наред нашите баби не са разполагали с квас за самун и все пак, те не са спирали да месят, тъй като това е бил единствения метод да си създадат самун. Те са употребявали естествена закваска.

Както към този момент споменахме резултатът от потреблението на естествена закваска е същият, както и при потреблението на маята за самун. Тестото шупва и се надига при печене.

За изработката на естествена закваска не ви е належащо нищо друго с изключение на равни елементи вода и брашно, които се размесват и оставят да отлежават, като в продължение на седмица се зареждат с равни елементи вода и брашно. Благодарение на естествените процеси на ферментация, водата и брашното „ кипват ” и се образува по този начин наречената естествена закваска.

Който и от двата продукта да употребявате, когато месите самун, то в последна сметка той ще втаса и ще се надигне когато го печете. С тази разлика, че при потреблението на квас за самун това ще стане по-бързо.

За да си приготвите естествена закваска ви е нужно към една седмица, а хлябът изработен с нея би трябвало да шупва най-малко осем часа т.е. в случай че не разполагате с време, по-лесно ще е да употребявате маята за самун.

От друга страна, като към този момент разбрахте маята е жив организъм – гъбичка, която се убива с процеса на печене, само че все пак част от нея не стопира да работи и откакто хлябът е изпечен, което води до по-бързото му повреждане от този подготвен с естествена закваска.

Разлика има и във усета, за това в случай че държите на достоверният усет на самун, то можете умерено да заложите на естествената закваска. Тя няма период на валидност и в случай че се грижите за нея вярно, можете да я употребявате с месеци, до момента в който маята за самун е най-хубава за потребление към седмица.

Е в последна сметка, всичко е въпрос на усет и време. И маята за самун и естествената закваска няма да ви навредят, а единствено могат да ви оказват помощ да блеснете с домашно подготвен самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР