Едва ли има ден, в който да не се “обръщате

...
Едва ли има ден, в който да не се “обръщате
Коментари Харесай

10 факта, които може би не знаете за Wikipedia

Едва ли има ден, в който да не се “обръщате ” към по всевъзможни мотиви. Тя е скъп източник на информация и за учене, и за работа, и за облекчаване на случайни прояви на любознанието ни.

Ние сме огромни почитатели на Wikipedia. Организацията с нестопанска цел съставлява най-голямата сбирка от познания, насъбрани взаимно на едно място в миналото. Безплатната, ръководена от общността, онлайн енциклопедия публично стартира с първата си редакция на 15 януари 2001 година, два дни откакто домейнът е регистриран от Джими Уелс и Лари Сангър. 
               

За да отбележим 21-я и рожден ден през днешния ден събрахме 10  факта за Wikipedia, които в никакъв случай не сте знаели...

1. Има монумент на Wikipedia - , който се намира в Слубице, Полша. Статуята е проектирана от арменския ваятел Михран Акопян и отдава респект на сътрудниците на Уикипедия. Той беше открит на площад " Франкфурт " през октомври 2014 г. 
               

2. Всеки месец повече от 280 000 редактори отделят време, с цел да допринесат за наличието на Wikipedia.

3. Статистиката на Wikipedia е поразителна. В момента има повече от 55 милиона публикации на повече от 300 езика.

4. Всяка публикация има транспарантна последователност на редакциите. Можете да се върнете обратно във времето, с цел да видите по какъв начин е написана всяка публикация, малко по малко.

5. Първият човек, който има основана страница в енциклопедията е шотландският мъдрец от 18-ти век.

6. Има метеорит, кръстен на енциклопедията, който е с диаметър почти 1 километър.

7. През 2017 година астронавтът Паоло Несполи записва гласа си, до момента в който е на борда на Международната галактическа станция, с цел да го употребява в своята публикация в енциклопедията.

8. Wikipedia е един от 10-те най-посещавани уеб страницата в международен мащаб, само че е единственият огромен уеб страница в света, ръководен от организация с нестопанска цел.

9. Една от първите публикации в енциклопедията е за общоприетия пудел. Страницата на Wikipedia на британски език за пудел в този момент съдържа повече от 6000 думи и включва многото думи, които хората са измислили, с цел да назоват пудели, кръстосани с други породи кучета, включително; Labradoodle, Poochon, Cockapoo, Spoodle, Maltipoo, Goldendoodle, Schnoodle, Pekapoos, Cavapoo и Bernedoodle.

10. За своята линия пролет/лято за 2020 година френската фешън къща си сътрудничи с Wikimedia Foundation, с цел да създаде линия дрехи с тема на Wikipedia, в това число комфортни качулки и бейзболни шапки.

 
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР