Едва ли е трудно да се създаде едно състезание? Особено

...
Едва ли е трудно да се създаде едно състезание? Особено
Коментари Харесай

Как Mercedes-Benz откраднаха от McLaren и Porsche и убиха един цял състезателен шампионат

Едва ли е мъчно да се сътвори едно съревнование? Особено през 90-те години, когато всички желаят да усетят високите скорости и аромата на бензин, носещ се към пистата. Това е времето, в което Формула 1 доближава нови върхове и основава именити имена. Не всички съумяват да стигнат до този формат, по тази причина трима души на име Юрген Барт, Патрик Петер и Стефан Рател ще предложат основаването на по-дълги надпревари, употребявайки положителните остарели GT коли и спортни коли с малко повече модификации.

Идеята е, че с малко повече старания, туристическите коли могат да се трансфорат в развлечение, а и за феновете е доста по-лесно да видят в какво се трансформират някои от известните коли, които могат да срещнат на улицата. Идеята на тримата уредници е, че по този начин ще могат да заменят Световните серии на спортните коли, които завършват своето съществува през 1992 година

Състезанието не печели доста внимание, най-малко първоначално, маркирани са 8 писти с присъединяване в Япония и Китай, а самите надпревари протичат към 4 часа. Поради неналичието на доста правила, огромните имена в автомобилния спорт също вземат решение да вземат участие и през идната година идва тежката артилерия в лицето на суперколи като McLaren F1 GTR, Ferrari 40 GTE и Jaguar XJ220. Тяхното наличие бързо души останалите участници, само че скоро и немците желаят парче от пая, пристигайки със особено създадено Porsche 911 GT1. Поради обстоятелството, че останалите няма по какъв начин да грейнат против толкоз потвърдени машини, уредниците трансформират малко разпоредбите и разделят участниците на 2 категории.

Машините на McLaren съумяват да печелят безусловно всичко и безмилостно да потвърждават, че когато един човек може да влага милиони за основаването на суперкола, то тя сигурно ще се оправи на пистата. Porsche имат задоволително опит при 24-часовите надпревари, затова BPR няма да е никакво предизвикателство. С помощта на малко повече игра в разпоредбите, те съумяват да основат безспорен играч, който да употребява единствено предните и задните светлини от тяхното именито 911.

Разбира се, това въпреки всичко не е задоволително за победа против McLaren, само че все пак има изненади на пистата и през 1996 година немският отбор съумява да потвърди, че Lotus и Ferrari просто няма да могат да се оправят с този необикновен напън. През 1997 година към този момент е ясно, че мнозина не желаят да се състезават с Porsche, изключително откакто това съревнование изисква съществени суми и удоволствието от потреблението на спортни коли към този момент е минало всички граници. Точно тук се намесва и FIA, която трансформира малко разпоредбите, само че поставя и едно доста значимо изискване – за присъединяване в съревнование е належащо всеки един спортен автомобил да има свое копие, което хората могат да закупят. В този случай ще се изисква от всяка една компания да е произвела най-малко 25 машини, с цел да потвърди, че това, което се вижда на пистата, може да бъде закупено.

И тъкмо тук идват лудите инженери от Mercedes-Benz, които считат, че с малко повече старания могат да основат същинския съперник на Porsche и McLaren.

Ето за какво отиват при AMG и им декларират, че желаят да получат нещо в пъти по-добро от именитото 911 GT1 и желаят това да се случи доста бързо. Разбира се, поръчката е направена малко преди края на 1996 година и AMG разполага с към 128 дни, с цел да създаде съвършения играч. Коледните празници остават в историята за инженерите на AMG и те се захващат за работа. На първо място би трябвало да опознаят своята поръчка и да прегледат мощните и слабите страни на Porsche.

Следващата задача е да подобрят всичко, което Porsche не са съумели да създадат и да го употребяват в своя изгода. Ясно е, че Бог не може да помогне в толкоз сложна задача, затова AMG вземат решение, че просто ще крадат хрумвания и знания. За задачата закупуват McLaren F1 GTR и го разглобяват на съставните му елементи. След това отстраняват всичко, което не е тяхно и на тази основа стартират да слагат личния мотор, окачване и електроника. Този безценен Франкенщайн ще се окаже и най-бързият формален McLaren F1, само че откакто не могат да се похвалят с сходни върхове, AMG в никакъв случай не го споделят.

По време на тестванията получават невероятни резултати, само че един от водачите го блъска в защитната стена. AMG към този момент имат данните и сглобяват остарелия McLaren F1 и по-късно през 2000 година го пускат за продажба. Не би трябвало да забравяме, че всички сметки се заплащат от Mercedes-Benz и за сходно знамение в спортния свят е ясно, че ще има нарушение на разпоредбите. Аеродинамиката е различен детайл, отмъкнат непосредствено от извивките на Porsche GT1. След изрисуването на евентуалния болид, AMG изпраща данните на локално студио, което за рекордно време съумява да създаде цели 2 кокпита.

Господата нямат какво да губят и вадят най-големия мотор от запаса си – M120 от новата им S-Class лимузина. С помощта на малко титаний, по-добра електроника и по-висока компресия, получават 6-литров V12 атмосферен мотор с мощ към 600 конски сили. С помощта на всички усъвършенствания, тази машина умерено може да доближи скорост от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. Скоростта надвишава 320 км/ч и би било забавно да се види какъв брой тъкмо е, само че никой не е бил задоволително самоуверен да опитва.

Mercedes-CLK GTR излиза на пистата през 1997 година и би трябвало да потвърди, че макар интелектуалните обири, може да се оправи доста по-добре от конкуренцията. И тъкмо тук идва един от занимателните обстоятелства. Тази кола не просто санкционира конкуренцията, тя съумява да унижи всички. Сезонът в действителност не потегля по най-розовия метод. 128 дни не са задоволителни за безусловно нищо и проблемите се появяват в скоростната кутия и спирачките. Необходимо е време за изглаждането на всички проблеми, само че когато пушекът от бокса се подвига, CLK GTR се е трансформирал в дявол, който никой не желае да вижда в задното огледало.

До края на сезона в топ 3 на всяко съревнование ще има по един CLK GTR на подиума, а на Нюрбургринг ще забележим, че отборът съумява да спре превъзходството на McLaren и Porsche. В края на сезона ще забележим, че Mercedes-Benz и AMG честват успеха, само че са порязани бързо от FIA, които желаят да видят основаните спортни коли – най-малък брой от 25. Никой не е мислил за легалната версия и откакто времето е много малко. Двете компании вършат минимални промени, слагат мигачи и стопове, смъкват малко мощността на мотора, а някои от 25-те купувачи могат да се снабдят и с климатик. Истината е, че CLK GTR и неговата легална версия нямат особени разлики. През 90-те години на предишния век, хората с доста дълбоки джобове могат да закупят абсолютния спортен модел.

Впрочем Mercedes-Benz вземат решение даже да продължат легендата и основават Roadstar версия, която да накара другите богаташи да побързат да изпразнят джобовете си още веднъж. Срещу цената от 1.5 милиона $ е допустимо единствено 25 души да закупят този образец. И не, това не е била машината, с която някой може да отиде до казината на Монако или да се разхожда умерено в Южна Франция. Мнозина от притежателите въобще не могат да я карат и споделят, че е извънредно неуместна и даже сложна за ръководство. Това е пистов автомобил, който се усеща най-добре точно там. Колекционерската ѝ стойност е повече от задоволителна, с цел да се има през днешния ден.

През 1998 година след осъществяване на всички условия на FIA, Mercedes-Benz се завръщат в надпреварата и на практика унищожават конкуренцията. В 10 от 10 надпревари, те са спечелили. По думите на останалите участници, към този момент няма никаква конкуренция и конкуренция, всичко се диктува от немския производител. През 1999 година е към този момент ясно, че в случай че Mercedes CLK GTR желае да се състезава, то ще би трябвало да бъде против себе си, всички останали участници не се записват и нямат никакво желание да вземат участие. След като съумяват да убият една цяла спортна серия, Mercedes се насочват към Льо Ман. През 1998 година отиват на надпреварата и схващат, че имат проблеми, които са обвързани с хидравличната помпа на кормилото, маслените автомагистрали, които изпичат мотора и други дребни елементи.

За да се решат проблемите с горивото, германците създават потен V8 5.7-литров мотор и се надяват, че ще бъдат задоволително конкурентни. Единственият проблем е, че до момента в който работят за едното съревнование, пропущат обстоятелството, че Льо Ман се организира на обществени пътища, които надалеч не са съвършени. Именно тук по един или различен метод, съвсем всеки CLK LM ще излети от пистата, както по време на практиките, по този начин и по време на квалификациите. Проблемите стават толкоз съществени, че в един миг тимът на Mercedes ще извика човек от Формула 1 дивизията, с цел да промени напълно аеродинамиката и да сътвори по-добра кола.

Механиците слагат пластмасова баластра в предната част, до момента в който инженерът предизвестява всички да не карат компактно зад другите коли, с цел да не повторят следващия проблем. След като Марк Вебер съумява да излети още веднъж, Mercedes-Benz схващат, че е по-добре да спрат, преди да имат смъртен случай в тима. Никой не не помни полетът на сребърните стрели, само че за тях е задоволително, че умерено са сграбчили купата „ Убиец на спортни серии “. Не е с протести, а просто с умеенето да прегазят конкуренцията.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР