Едва ли ДПС ще се ангажира сериозно с предсрочното прекратяване

...
Едва ли ДПС ще се ангажира сериозно с предсрочното прекратяване
Коментари Харесай

"Кървавото писмо" на ДПС и "Воля"-та за президентска република

Едва ли Движение за права и свободи ще се ангажира съществено с предварителното преустановяване на живота на кабинета " Борисов 3 ". Едва ли скоро ще забележим нов " депесарски шут ". В случая става дума за политическо изнудване, за блъф. Разбира се, задачата на посочените маневри е да се получат дивиденти. Трудно е да се предвижда защо тъкмо става дума, какво ще си изискат от Движение за права и свободи.

Движение за права и свободи и въпросът КТБ, който припомня самичък за себе си

Той не може да бъде заобиколен, заметен под килима. " Разкритията " на прокуратурата породиха повече въпроси, в сравнение с отговори. Особено що се отнася до ролята на Делян Пеевски в градежа и действието на финансовата пирамида. От Движението запретнаха ръкави и със забележителна сила създадоха план за промени в Закона за банковата неплатежоспособност. Нормативният акт с вносители Пеевски, Цонев и Хамид трябвало да разкрие " вторичното плячкосване " на КТБ.

Всъщност този проектозакон пази ползите на самия Пеевски, които бяха застрашени в тази ситуация " Дунарит ". В него те за следващ път се сблъскаха със стремежите на Цветан Василев. Това е типичен " пиар законопроект ". Основният въпрос, който остава, е дали изпирането на имиджа на магната Пеевски, което е другата цел на това реторическо политико-правно упражнение, не значи погребването на истината за КТБ. Именно в този подтекст би трябвало да се сложи и тематиката за оставката на кабинета. Може да се попита риторично дали от Движение за права и свободи не показват мускули, с цел да охладят да вземем за пример възможни опити на Борисов и ГЕРБ да ги притискат с вадене на скелети от дрешника по проблема КТБ, както и по други неуместни тематики.

За поисканата оставка на вицепремиера Симеонов

На пръв взор като партия, която твърди, че на нея се крепи " българският етнически модел ", Движение за права и свободи няма по какъв начин да не надигне глас против популистката радикална десница, изключително когато тя е във властта. В деня, в който бе конституиран новият кабинет, показах, че присъединяване й в ръководството е рисков опит. От ГЕРБ пренебрегнаха предизвестията, които пристигнаха и не престават да валят от редица политически сили в Европейски Съюз по тематиката. Вместо това господин Симеонов стана вицепремиер по демографската политика и ръководител на една от основните институции за интеграцията на малцинствата –Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси.

Скандалът с нацистките фотоси явно не охлади доверието на Борисов към патриотите. Съвсем " топла " е и неоправдателната присъда, която Симеонов получи на първа инстанция поради тирада на омразата, ориентирана към ромите. Тази тирада датира от декември 2014 година и до момента по никакъв метод не е попречила на пътя му в " огромната политика ". Поводът, който още веднъж със забавяне обаче употребяват от Движение за права и свободи, е на първо място последният " изблик на безочливост " в студиото на " Нова тв " и по-късно. В този проблем в последна сметка господин Симеонов съумя – изключително с настояването " медиите да му се извинят " – даже да засенчи потреса, който породи Антон Тодоров с крилатите си реплики като тази за " столчето ". На фона на епопеята от патриотични кавги патосът на Движение за права и свободи в настояването за оставка идва някак по обвързване, лишен е от каквито и да било белези на " храбър възторг ".

По принцип, само че изключително в политиката, е значимо да се регистрират на първо място дейностите, не думите. Какво става на процедура в българската политика?

Политическият картел продължава да действа

Опозиционната Движение за права и свободи (а същото важи и за БСП) по избрани тематики работи дружно с кабинета. Освен това обществена загадка е, че фигури, близки до или свързани с Движение за права и свободи, работят " под прикритие ". Те са дейна част от кабинета. Емблематичен образец в това отношение е министър Емил Караниколов (маскиран като номинация на " Атака " ). Неговата интервенция в " Емко " и " Дунарит ", където са преплетени и ползи на господин Пеевски, беше прекомерно противоречива. С други думи актуалната обстановка устройва Движение за права и свободи. На гъвкавостта на придвижването би завидял и индийски факир – то печели дивиденти по едно и също време като опозиционна и като ръководеща партия. Накратко - едва ли Движение за права и свободи ще употребява целия си политически запас, с цел да извади Симеонов от ръководството. Още по-малка е изгодата за етническата партия от това да потопи целия транспортен съд, тъй като е част от екипажа.

А какво цели " Воля " с концепцията за референдум за президентска република?

Веселин Марешки с неговата " Воля " дойде в 44-ия парламент с цели и задания, които изглеждаха повече от ясни. Той пристигна с нескритата упоритост да работи дружно с ГЕРБ, в някакъв смисъл се самопредложи за патерица на Борисов. Самият Марешки като политически артикул наподобява като (не доста сполучлив) клонинг на водача на ГЕРБ – пласира се в същата политическа ниша.

Още в първите месеци от работата на новата легислатура обаче се оказа, че връзките сред ГЕРБ и " Воля " внезапно охладняха. Причината: евентуално господин Марешки е очаквал повече части от пая поради своята поддръжка. Така или другояче, " патерицата " се разпалва. Появиха се нови (и се възродиха стари) обвинявания и разкрития за рекети, големи необезпечени заеми, на които се градяла империята на Марешки, и така нататък Без да се занимаваме с виновността/невинността на Марешки, тези дейности на правосъдната система наподобяват на опит варненския предприемач да бъде вкаран в правия път. Без да е себеотрицателен стожер на ГЕРБ в Народното събрание обаче, партия " Воля " също е част от картела.
 Веселин Марешки
© Анелия Николова

Веселин Марешки

Възможно е с концепцията си за иницииране на референдум за президентска република Марешки да желае да показва още веднъж преданост към ГЕРБ. Слуховете, че Борисов има упоритости към президентския пост, датират най-малко от 2006 година, когато се образува неговата партия. С държанието си обаче най-малко досега той демонстрира, че към момента се интересува на първо място от контрола върху изпълнителната власт. Макар България да е " република с парламентарно ръководство " (чл. 1 от конституцията), министър-председателят е най-силната политическа фигура.

За да сме сигурни, че " патерицата " е била усмирена сполучливо и в този момент изявява подготвеност за съдействие, би трябвало да забележим идващите й стъпки – ще бъде ли вложено съществено в тематиката за референдума или не. Но наподобява, че по-скоро " Воля " желае да се върне в обществения дискурс с слагането на въпроса.

Забележете че по време на абсурда " Кумгейт " от " Воля ", общо взето, резервираха конфузно безмълвие. Няма и по какъв начин да е иначе, тъй като това е партия-фирма (a business firm party, концепцията на Hopkin и Paolucci от 1999 г.). Там роднинският принцип има съществена роля, по-силна даже от тази при множеството други политически сили, като се изключи етническите партии, при които структурите са от различен порядък и почиват основно на домодерни патримониални форми на преданост и надзор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР